Gebit - Paula da Silva
Gebit - Paula da Silva

Gebitsproblemen bij oudere paarden

Welzijn Veterinair

De tanden van paarden veranderen mee met zijn leeftijd. Daardoor zijn oudere paarden vaak gevoeliger voor bepaalde tandproblemen die je bij hun jongere vrienden niet tegenkomt. We maakten een lijstje met veel voorkomende tandproblemen en tips.

  • Vanaf een jaar of 15 begint het tandglazuur van paarden dunner te worden. Daarnaast worden de tandvlakken kleiner omdat de tanden smaller worden. Hierdoor kan het kauwen minder effectief zijn.
  • Door de smallere tanden, is er meer ruimte tussen de tanden. In die ruimtes kan eten vast gaan zitten, wat er onder andere voor kan zorgen dat het tandvlees geïrriteerd raakt.
  • Sommige tanden kunnen, naarmate het paard ouder wordt, los gaan zitten. Het is belangrijk dit in de gaten te houden, want je paard kan er last van hebben als hij eet. Als dat het geval is, kun je de tand het beste laten trekken.
  • Oudere paarden kunnen ook last krijgen van Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH). Het is meestal een afwijking aan de snijtanden. Enkele kenmerken van deze aandoening zijn loszittende tanden, abnormaal veel speeksel, moeite hebben met het doorbijten van harde dingen zoals wortels en nog meer. Wat de oorzaak is van de aandoening is nog niet bekend. De enige oplossing om dit probleem te verhelpen is het trekken van de tanden.
  • Als je oude viervoeter veel last heeft van zijn gebit of er zijn veel tanden getrokken, kun je overwegen om hem ander voer te geven. Denk bijvoorbeeld aan voer dat je nat kan maken zodat het makkelijker te eten is. Of je kunt hem vaker op de dag kleinere hoeveelheden voeren.

Bron: Equinews