Vetzuren bijvoeren aan je paard
Vetzuren bijvoeren aan je paard

Vetzuren bijvoeren aan je paard

Verzorging Horsemanship Verzorging Opvallend

Om je paard een mooi te laten glanzen kun je ervoor kiezen een beetje olie aan zijn rantsoen toe te voegen of hem lijnzaad te voeren. De vetzuren in deze olie en zaadjes laten de vacht van je paard weer glimmen. Wat zijn vetzuren precies? En welke vetzuren heeft je paard nodig? Bit zet het voor je op een rijtje!

Vetzuren geven je paard energie - ruim twee keer zo veel als koolhydraten - en zorgen voor een gezonde huid en glanzende vacht. Omega 3 en omega 6 zijn de namen van twee ‘essentiële vetzuren’. Beide zijn een must voor het rantsoen van je paard.

Er zijn heel wat interessante onderzoeken gedaan naar de rol van deze omega’s. Zo blijken hengsten vruchtbaarder wanneer ze meer omega 3 binnen krijgen en ondervinden veulentjes minder stress bij het afspenen wanneer ze een vetzuur-rijk dieet gevoerd krijgen.

Balans

Zowel omega 3 als 6 zijn van een even groot belang: zolang ze maar in de juiste verhoudingen in het lichaam aanwezig zijn. De meeste paarden weten deze balans gelukkig prima op orde te houden met een rantsoen van gras, hooi en eventueel wat krachtvoer. 

In de zomer, wanneer je paard langer op de wei staat, zal het deel omega 3 hoger zijn dan het deel omega 6. In de winter is dat juist andersom. Dat kan gelukkig geen kwaad. Wil je jouw paard olie bijvoeren, dan moet je echter wel zo veel mogelijk op deze balans inspelen.

Gezond

Misschien heb je wel eens gehoord dat je plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie of maisolie, beter niet aan je paard kunt voeren. Deze zit namelijk vol omega 6-vetzuren, die minder ‘gezond’ is voor je paard. Dat is echter niet helemaal waar: omega 6 is juist heel belangrijk. Vetzuren – zowel omega 3 als 6 - kunnen worden omgezet tot actieve stoffen. Actieve stoffen uit omega 6 stimuleren het ontstekingsmechanisme van je paard. 

Dat klinkt heel naar, maar het is juist belangrijk: schadelijke bacteriën die het lichaam binnendringen worden namelijk aangepakt middels kleine ontstekingen. Omega 6-vetzuren helpen door de ‘ongezonde’ werking je paard gezond te blijven. Daarbij helpt omega 6 bij het maken van een talglaagje op de huid, waardoor deze soepel blijft en de haren mooi gaan glanzen.

Omega 3

Gras is van nature rijk aan omega 3-vetzuren. Veel van die omega 3 verdwijnt wanneer het gras tot hooi wordt gemaakt. Omega 3 heeft een ontstekingsremmende werking. Het remt de werking van omega 6, zodat een ontsteking die bijvoorbeeld ontstaat door een bacterie of verwonding, niet uit de hand kan lopen. Paarden met een allergie of met eczeem hebben door de ontstekingsremmende werking baat bij wat meer omega 3.

Hapklaar

Wil je toch dat de vacht van je paard een beetje meer glanst? Dan kun je ervoor kiezen om je paard in de zomer een klein beetje plantaardige olie (omega 6) bij te voeren en in de winter lijnzaadolie (omega 3). Je kunt voor een olie gaan, maar het plantaardige vet kun je ook in ‘hapklare’ vorm voeren, zoals lijnzaad, zonnebloempitten, maismeel of sojaschroot. 

Veel van deze zaden moeten wel eerst geweekt, gemalen of anderzijds behandeld worden. Zorg er dus altijd voor dat je je paard volgens de instructies voert. Vraag daarnaast altijd advies aan je dierenarts als je erover denkt je paard olie bij te voeren of wanneer je twijfelt of je paard baat heeft bij wat extra vetzuren!

Bron: The Horse