Training
Training Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Impuls behouden, maar hoe dan?

Training Dressuur Opvallend

Misschien herken je het wel: je paard stort figuurlijk in elkaar zodra je onder kritisch oog van de jury je proef begint te rijden. Het verliest impuls waardoor de oefeningen niet lekker uit de verf komen. Hoe leer je je paard om consequent actief en ontspannen te blijven lopen? Lees hieronder zes tips!

#1 – Oefenen!

Het is belangrijk dat je paard al tijdens de dagelijkse training leert om ontspannen te lopen en te schakelen. Niet alleen in de bak, maar ook als je een bosrit maakt. 

Consequent zijn is het sleutelwoord. Het is belangrijk dat je paard leert om voorwaarts te blijven en het bit aan te nemen, zodat dit ook vanzelfsprekend is zodra je een proef start op vreemd terrein.

#2 – Let op je been

Hou je been aan je paard, en steek ze dus niet af zodra het paard de hulp oppakt. Het paard kan dit grote verschil in druk namelijk gebruiken om onder de oefening uit te komen: zodra het been weg is, zakt het weer in. 

Als je je been lichtjes aan je paard houdt, kun je gemakkelijker inkomen met de hulp en is het duidelijker voor het paard.

#3 – Ontspan

Als je wilt dat je paard ontspannen zijn oefeningen doet, is stap één om als ruiter ook rustig op je paard te zitten. Volg de beweging van het paard en probeer relaxed en met zachte hand de hulpen over te laten komen.

#4 - Doe rustig aan

Bouw de oefeningen rustig op. Neem bijvoorbeeld het halsstrekken: geef geleidelijk meer teugel, zodat het paard niet onzeker wordt van een plotseling verschil in druk. Hetzelfde geldt voor het oppakken van de teugels.

#5 - Moedig aan

Train op een positieve manier en beloon met je stem of met een aaitje als je paard een oefening goed oppakt.

#6 - Varieer

Zorg dat je je training niet op automatische piloot doet (telkens dezelfde oefening op dezelfde plek). Het paard dient netjes te wachten op de hulp en niet zelf te gaan anticiperen wanneer het in draf of galop kan.

En dan lekker trainen. Veel succes!

Bron: Horse and Hound