Schouderbinnenwaarts
Schouderbinnenwaarts Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

10 Tips voor schouderbinnenwaarts

Training Dressuur Opvallend

Of je nu schouderbinnenwaarts wilt trainen voor je volgende dressuurproef, of dat je de oefening toe wilt voegen aan je rijtje trainingstools, extra tips voor schouderbinnenwaarts zijn nooit weg!

1. Een goede schouderbinnenwaarts kan soms lastig zijn. Zorg ervoor dat je basisgang, bijvoorbeeld draf, van goede kwaliteit is. Je paard moet altijd goed voor je been zijn!

2. Onthoud dat je je paard in drie sporen wilt laten lopen. Zijn binnen achterbeen en buiten voorbeen lopen daarbij in het zelfde spoor. Gebruik je je binnenbeen te veel, dan zal de achterhand van je paard naar buiten vallen.

3. Kom recht uit de hoek gereden en zet dan een schouderbinnenwaarts in. Je kan een kleine volte gebruiken om de juiste balans en houding te vinden, maar voorkom dat je je paard om teveel buiging vraagt.

4. De achterbenen blijven in een rechte lijn draven.

5. De schouder komt van de hoefslag af door middel van buiging.

6. Ruiters vragen vaak te veel buiging door middel van de binnenteugel. Je binnenteugel is slechts een hulpmiddel voor de positie. Als de buiging goed is, zul je uiteindelijk netjes op drie sporen komen te rijden. Als je paard op de verkeerde manier buigt, is de kans groot dat je in vier sporen valt.

7. Als een paard een goede schouderbinnenwaarts laat zien, betekent dat dat hij goed op de hulpen reageert.

8. Let erop dat jouw schouders parallel zijn aan die van je paard, zodat je hem niet tegenwerkt in zijn beweging.

9. Je kan je buitenbeen een klein beetje achter de singel leggen om te voorkomen dat zijn achterhand naar buiten valt. Gebruik je binnenbeen om tempo te houden.

10. Maak je schouderbinnenwaarts af door voor de volgende hoek weer netjes rechtuit te rijden waarbij je contact houdt met beide teugels.

Bron: Equo