bovenin aflopend
bovenin aflopend

Tips voor lengtebuiging in een appuyement

Nieuws

‘Meer lengtebuiging’. Veel ruiters zuchten diep als ze deze kreet voor de zoveelste keer op het protocol zien staan bij het onderdeel appuyeren. Anderen proberen het op te lossen door opzij te gaan met overdreven halsbuiging. Internationaal jurylid Eddy de Wolff van Westerrode geeft tips voor de correcte buiging in een appuyement.



Tips



  • Niet appuyeren. “Het heeft geen zin om het steeds maar weer te oefenen. Een paard moet plezier in zijn werk houden. Dressuurrijden is meer dan alleen scheef lopen. Werk aan de verzameling door overgangen en kleinere voltes te rijden, afgewisseld met voorwaarts rijden.”

  • Twee dingen tegelijk. “Veel ruiters steken hun binnenbeen weg als ze hun buitenbeen gebruiken om zijwaarts te gaan. Maar je hebt beide nodig. In een appuyement ga je immers vóórwaarts-zijwaarts.”

  • Nageven. “Niet trekken aan de binnenteugel. Dat blokkeert het achterbeen. Zorg dat je nageeflijkheid en gedragenheid hebt voor je opzij gaat. Herstel het, als je het onderweg kwijt raakt.”

  • Afwisselen. “Wissel veel af om je paard aan de hulpen te houden. Appuyeer wat passen, ga een paar meter rechtuit in schouderbinnenwaarts en appuyeer weer. Of appuyeer, wijk terug en appuyeer opnieuw. Of rijd voltes tussendoor.”

  •  Stap. “Snapt je paard je wel? Leg het eerst uit in stap. Maar blijf niet eindeloos in stap appuyeren.”

  • Travers. “Appuyeren is eigenlijk travers langs een diagonale lijn. Net als schouderbinnenwaarts is travers een goede voorbereiding op het appuyeren. Je paard buigt en beweegt in dezelfde richting.”


Bron: Bit 210