150803241_ABFweb
150803241_ABFweb

Hoe rijd ik een goede grote volte?

Training Dressuur Opvallend

Het is makkelijker gezegd dan gedaan; het rijden van een goede grote volte. Het is een oefening waar veel ruiters punten laten liggen. 

Zonde, want als je weet waar je op moet letten kun ook jij een perfecte grote volte rijden. Hier zijn de vier belangrijkste punten.

Buig je paard niet teveel

De meest gemaakte fout wanneer een ruiter een grote volte rijdt, is dat hij zijn paard teveel laat buigen. Het is de bedoeling dat je paard buigt in de lijn van de grote volte. Rijd je een grote volte, dan heb je dus niet zo heel veel buiging nodig, een volte van 20 meter is namelijk groter dan je denkt. Des te kleiner de volte, des te meer buiging je aan je paard moet vragen. Bij een grote volte is het voldoende om net een oog, oor en neusgat te kunnen zien.

Een cirkel is een cirkel

De vorm van een volte, een cirkel, is heel belangrijk. Een grote volte rijd je als een continue lijn met vier richtpunten. Rijd je de volte bij A of bij C, dan zijn de eerste twee richtpunten gemakkelijk te vinden. Dit zijn de letter A of C en de letter X. De andere twee richtpunten bevinden zich op de lange zijde 10 meter vanaf de letter E of B en 10 meter vanaf de korte zijde. Met andere woorden dit punt ligt precies in het midden van de korte zijde tot de letter E of B. Let er hierbij op dat je niet richt op de hoekletters, deze zijn namelijk maar 6 meter verwijderd van de korte zijde.

Rijd precies

Een grote volte heet niet voor niets een grote volte. Het is belangrijk dat je niet de hoeken meeneemt. Wanneer je dit wel doet wijk je af van je lijn en is je volte niet rond meer. Immers, je richtpunt zat 10 meter verwijderd van de korte zijde en niet in de hoek. 😉

Blijf draaien

Wanneer je een grote volte rijdt, is er geen moment waarop je rechte lijnen rijdt. Je haalt je richtpunten, maar blijft draaien. Je volte blijft zo mooi rond.

Bron: Bitmagazine.nl/Horse and Hound