cropped-DSC_0536.jpg
cropped-DSC_0536.jpg

Plezier met je paard!

Training Opvallend

De één rijdt dressuur, de ander doet aan springen. Wat we als ruiters met elkaar gemeen hebben is dat we plezier beleven aan paardrijden. Toch lijkt het plezier soms ver te zoeken wanneer we aan het trainen zijn om ons voor te bereiden op een wedstrijd of om een probleem op te lossen.
Maak daarom ook gewoon eens plezier met je paard! In dit artikel lees je hoe je dat kan doen en waarom dat zo belangrijk én leuk is.

Lol met je Knol

Ellen Vos organiseert regelmatig een “Lol met je Knol” parcours op de pensionstalling van haar paard. Er staan allerlei objecten, obstakels en spelonderdelen in de bak opgesteld en in groepjes kunnen volwassenen én kinderen alles uitproberen. Dat kan zowel onder het zadel als aan de hand. Er is geen wedstrijdelement; zo hebben paard en ruiter alle rust om dingen te proberen en hoeft er niets te worden geforceerd. Juist wel lekker op snelheid rijden? Dat mag natuurlijk ook!


Staat er een crossparcours in de bak? Maak er gebruik van, het zijn allemaal obstakels!


Waarom..?

Naast het plezier dat dit ‘spelen in de bak’ oplevert, is het een leuke afwisseling in de training en kan het daar ook een waardevolle aanvulling op zijn. Het overwinnen van nieuwe, spannende situaties versterkt de vertrouwensband met je paard en is ook met een jong paard aan de hand een hele goede oefening. Ook is het een goede voorbereiding op het maken van buitenritten; het is tegelijk natuurlijk ook een schrik- en obstakeltraining. Het is bovendien erg gezellig om met elkaar te doen en het versterkt de onderlinge band op stal doordat je samen lol hebt en elkaar helpt.

“Het plezier staat voorop en dat is ook zo leuk aan het organiseren ervan”, vertelt Ellen, “Je ziet hoe de mensen én de paarden uitgedaagd en geprikkeld worden, ze zijn even uit de normale routine en je ziet ze gewoon genieten!”

Wil je dit ook?

Begin gewoon zelf op je pensionstal of manege: je zult zien dat anderen mee willen doen. Je kan klein beginnen, zet gewoon eens wat geks in de bak en de ideeën komen vanzelf.
Veel bruikbare voorwerpen zijn meestal wel voorhanden of gemakkelijk te verkrijgen: vlaggetjes en ballonnen, een voorwerp aan een touw om achter je aan slepen, een opblaaskrokodil, een parasol, een zeil op de grond. Veel buitenspelletjes voor kinderen zijn ook erg leuk om te gebruiken: ringwerpen, kegels gooien, met een netje badeendjes uit een waterbak vissen.


Na enig oefenen zelfs met minimale middelen!

Inspiratie

Denk ook eens  aan behendigheidsspelletjes zoals een aardappel op een lepel overbrengen of voorwerp zoals een  knuffelbeest, een gieter of zelfs een emmer met brokjes van een ton pakken en op een andere ton neerzetten. Je zult zien dat dat nog niet zo makkelijk is! Een estafette is ook erg leuk om te doen en de paarden worden vaak erg enthousiast van de sfeer die er ontstaat.
De inspiratie is overal te vinden en ook de tijd van het jaar biedt volop mogelijkheden: opblaasdieren, een tentje en een parasol in de zomer, pakjes gooien in de sinterklaasperiode.

In het artikel “Zo bouw je je eigen schriktrainingparcours” vind je nog veel meer ideeën die ook hiervoor bruikbaar zijn.

Bron: Bit & Cap

DSC_0536
parcours
IMG_3783