hunter jumper equitation
hunter jumper equitation

Wat is Hunter-Jumper Equitation?

Training Opvallend

Hunter-Jumping Equitation komt oorspronkelijk uit Amerika, maar wordt in Nederland ook steeds populairder. Wat houdt het in? Springen in een tempo en op een hoogte waarbij jij je prettig voelt, waarbij een fijn rondje in een mooie stijl het belangrijkste is en het paard zo min mogelijk gestoord wordt. Patricia Bade van Motman, oprichtster van Hunter-Jumper Equitation Holland, vertelt meer over de hunter- en equitationrubrieken.

HJE Holland (Hunter-Jumper Equitation Holland) is in 2016 opgericht door de Amerikaanse Patricia Bade van Motman, die met haar familie in Soest woont, en Florence Wetzel uit Florida. Florence komt regelmatig naar Nederland om de diverse clinics te verzorgen. Patricia vertelt: “Het is eigenlijk begonnen met mijn dochter. 

Zij wilde gaan rijden, dus ik ging in de buurt van onze woonplaats op zoek naar een manege waar zij goed les kon krijgen. Maar dat bleek erg lastig! Ik werd er in ieder geval niet blij van en besloot dan zelf maar les te gaan geven. Voordat ik het wist had ik meerdere pony’s waarmee ik les gaf aan een heel groepje kinderen. 

Ook de wedstrijden die we in Amerika hebben miste ik hier. Daar zijn allerlei verschillende rubrieken, ook voor jongeren en 50-plussers bijvoorbeeld. Een wedstrijd bestaat uit meerdere onderdelen waardoor het echt een dagje uit is voor de hele familie.”

Daarom wilde Patricia de hunter- en equitationrubrieken introduceren in Nederland. Daarvoor moest er veel gebeuren. Zo moesten er onder andere instructeurs en juryleden opgeleid worden. “Onze missie is om de hunter- en equitationsport in Nederland te integreren. We leiden ruiters, trainers en juryleden op, inclusief certificering, en organiseren concoursen.”

Hunter of equitation?

In de hunterrubrieken wordt het paard beoordeeld, terwijl in equitationrubrieken de technische vaardigheden van de ruiter centraal staan. 

Hunter 

Het hunterparcours bestaat uit slechts acht hindernissen, gebaseerd op natuurlijke obstakels. Hierbij behoort het paard van start tot finish vloeiend en in een gelijkmatig tempo te springen. De achtergrond van de hunterrubrieken is dat de jury zoekt naar het paard met de beste eigenschappen voor de vossenjacht. Dat is een aantrekkelijk, atletisch springpaard dat: 

  • Voorzichtig is; 
  • Zijn knieën boven de sprong omhoog brengt;
  • Zijn voorbenen goed vouwt; 
  • Een gemakkelijk, constant temperament heeft; 
  • Comfortabele, vlakke bewegingen maakt zonder uitgesproken knie-actie; 
  • Een correcte bouw heeft, zodat het minder vatbaar is voor blessures. 

Al deze eigenschappen zijn essentieel voor een paard om meerdere uren over het platteland te rijden en de obstakels te springen die het onderweg tegenkomt. 

Hunters moeten met ontspannen, lange passen bewegen zonder veel contact of invloed van de ruiter om het paard in een constant ritme te houden. Er zijn paarden die aan het perfecte plaatje van een hunter voldoen, maar er zijn ook genoeg paarden die een fantastische instelling hebben en goed samenwerken met hun ruiter om een vloeiende, aangename indruk te maken. 

Er zijn diverse hunterrubrieken, waardoor een grote groep paarden geschikt is voor deze tak van sport. Sommige rubrieken zijn competitiever en opengesteld voor professionals, terwijl andere klassen puur voor amateurruiters zijn. De rubrieken zijn voor ruiters van alle leeftijden met paarden en pony’s. Als deelnemer bepaal je zelf hoe hoog (of laag) je wilt springen. 

Equitation 

De equitationruiter wordt getest in een parcours met een hogere moeilijkheidsgraad, waarbij ruiter en paard verschillende uitdagingen voorgeschoteld krijgen. Juryleden beoordelen hoe de ruiter het parcours rijdt, maar kijken ook naar de lijn die richting de hindernissen gereden wordt en het tempo. Ze waarderen een constante sprong, waarbij het paard elke hindernis vanuit dezelfde afstand springt, het meest. De sprongen van het paard moeten er hetzelfde uitzien. De parabool waarin het paard over de hindernis springt, moet zoveel mogelijk gelijk zijn. 

Het paard voor de equitationklassen: 

  • Heeft een iets vlakkere manier van springen; 
  • Duwt de ruiter bij het springen niet te veel uit het zadel. 

Tijdens de equitationrubrieken worden de paarden in een meer verzamelde houding gereden. Naast de stap, draf en galop worden er meer technische vaardigheden van de ruiter gevraagd, zoals halthouden en achterwaarts of doorzitten. Of zelfs rijden zonder de voeten in de stijgbeugels!

Drie rubrieken

Zowel bij de hunters als equitation zijn er op verschillende niveaus per wedstrijd minstens drie rubrieken te verrijden: twee springparcoursen en één ‘Under Saddle class’, met alle paarden/pony’s tegelijk in de ring. De deelnemer met de hoogste punten behaald over de drie rubrieken wint het dagkampioenschap. De nummer twee wordt reservekampioen.