vrijheidsdressuur steigeren
vrijheidsdressuur steigeren

10 Beginnerstips voor vrijheidsdressuur

Training Grondwerk Horsemanship Vrijheidsdressuur

Iedereen kan vrijheidsdressuur leren en het is gewoon erg leuk om voor de afwisseling te doen! Wij hebben tien tips voor beginners.

Wil je een betere band krijgen met je paard? Dan is vrijheidsdressuur echt wat voor jou, doordat je meer doet met je paard dan alleen rijden en verzorgen, creëer je een betere band. Je leert allebei om grenzen aan te geven en te herkennen. Zo leer je elkaar nog beter kennen.

  • Wees geduldig. Om het leuk te houden voor je paard en jezelf moet je ervoor zorgen dat je een langetermijnplan hebt. Om oefeningen correct en op een leuke manier aan te leren zal dat even duren.
  • Koop lekkere, kleine snoepjes! Omdat je, zeker in het begin, veel zal willen belonen is het handig om kleine snoepjes te hebben. Wanneer je na iedere oefening een hele wortel geeft, is dat misschien wat veel voor je paard.
  • Kies een plekje om te oefenen waar het rustig is. Je wilt samen met je paard een betere band opbouwen, dus is het handig om ervoor te zorgen dat je ergens oefent waar jullie je prettig voelen.
  • Koop een clicker. Een clicker helpt je om je paard op het juiste moment te belonen. Dit heeft twee voordelen, je paard weet wanneer hij iets goed doet en je paard weet dat er alleen een beloning komt na een klikje.
  • Beginnen met vrijheidsdressuur is een goede reden voor een nieuwe aankoop! Het is supertof om een mooi touwhalster te hebben om in style te oefenen :-)
  • Nadat je wat trucjes hebt aangeleerd, kun je hier ook prachtige foto’s van maken! Of filmpjes, zoals Eva Roemaat van Nalanta ook doet.
  • Om op een goede manier met vrijheidsdressuur te beginnen, is het zaak dat je niet bang bent voor je paard. Je staat naast je paard en je moet toch enigszins leiderschap uitstralen om ervoor te zorgen dat het paard je wil volgen.
  • Gaat je paard door middel van een trucje na een tijdje constant zeuren om snoepjes? Haal deze oefening dan even uit jullie repertoire. Later, wanneer je paard niet meer zelf het initiatief neemt, kun je dit trucje weer oppakken.
  • Heb vooral plezier en onthoud dat je met levende wezens werkt! Elke dag is anders en elke dag zal het niveau verschillen.

Veel plezier!

Lees hier meer over vrijheidsdressuur met tips van Nalanta.