210901039_ABFweb
210901039_ABFweb

Wedstrijdstress? Bekijk het eens van de andere kant!

Training Mental Coaching Opvallend

Tijdens een proef ben je soms zo gefocust op je houding, je voorlezer en het onder controle houden van je zenuwen, dat je na je proef eigenlijk niet eens meer zeker weet hoe het ging. Als je last hebt van wedstrijdstress, kan het heel nuttig zijn om de volgende wedstrijd eens buiten de ring te blijven. Niet omdat je zo slecht rijdt, maar omdat je erg veel kunt leren van het kijken naar andere proeven. En wel om deze redenen:

Een bekende omgeving is minder eng

In een omgeving die je op je duimpje kent, voel je je meer op je gemak dan op een plek die nieuw voor je is. Ben je van plan om op een nieuwe locatie te gaan starten, ga dan eerst eens bij een wedstrijd kijken zonder mee te doen. Zo leer je niet alleen hoe de wedstrijdring eruit ziet en hoe je er vanaf de inrijbaan naartoe rijdt, maar ook hoe een wedstrijddag er verloopt en hoe de sfeer is. Als je het al eens hebt gezien, is het veel minder spannend als je het de volgende keer zelf moet doen.


Jureer de jury

Als je een protocol vol vieren en vijven hebt teruggekregen na een proef die voor jouw gevoel best lekker ging, kan het even lastig zijn om er bij stil te staan... Maar probeer je toch te realiseren dat juryleden ook maar mensen zijn! 

Mensen die in het weekend vroeg zijn opgestaan om een hele dag op een plastic stoeltje tientallen combinaties te beoordelen. En ja, net als alle mensen kunnen ook juryleden voorkeuren hebben. Als je vaker met dezelfde juryleden te maken krijgt, kan het geen kwaad om eens vanaf de tribune te bekijken welke combinaties hoog scoren bij de jury en waarom. Doe er je voordeel mee!

Volg de laatste trends

Natuurlijk zit ware schoonheid van binnen en is het het innerlijk dat telt, maar dressuur blijft een jurysport. En zolang je punten kunt krijgen voor verzorging, kan het je heel erg helpen om op de hoogte te blijven de laatste trends in de wedstrijdring. 

Scoren ruiters in klassiek zwart-wit telkens hoog? Dan is het misschien verstandig om je zuurstokroze setje nog even te laten liggen tot de dressuurwereld er klaar voor is.

Niet alleen de modetrends spelen mee in de ring, maar ook trends in rijstijl zijn belangrijk. Het is interessant om eens filmpjes van internationale concoursen van tien jaar geleden terug te kijken en te vergelijken met de proeven van nu. Hoe dragen de paarden hun hoofd vergeleken met vroeger? Hoe worden de overgangen gereden? Je hoeft niet je hele training ervoor om te gooien, maar het kan verfrissend zijn om te zien hoeveel andere rijstijlen er zijn.

Maak vrienden, geen vijanden

Als je puur op een wedstrijdterrein bent om je winstpunten te halen, kan het er door alle wedstrijdstress misschien bij inschieten om vriendelijk te blijven voor je omgeving. Laat jezelf ook eens van je beste kant zien door een dagje te helpen bij de organisatie.

Of het nu gaat om een regionaal kampioenschap of een dag F-proefjes op de manege, elke wedstrijdorganisatie heeft wel behoefte aan vrijwilligers die een uurtje willen schrijven, ringmeesteren of bar draaien.

Ook als je je niet aanmeldt, kun je vast een handje helpen: houdt even een paard vast voor iemand terwijl ze haar handschoenen aandoet, of biedt aan om voor te lezen. En vergeet niet elke combinatie aan te moedigen vanaf de bakrand! Dat zou je zelf immers ook kunnen waarderen.

Door een graag geziene persoon te worden op wedstrijddagen, heb je veel meer steun van je omgeving op het moment dat je zelf een proef gaat rijden, En wat helpt er nu beter tegen zenuwen dan een heel team van supporters?

Naar een idee van HorseChannel

wedstrijdstress