Hals
Hals Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Weg met het afsnijden van hoeken

Training Dressuur Opvallend

Ben je er klaar mee dat je paard steeds de hoeken blijft afsnijden? Of staat er op je protocollen vaak dat je ‘meer gebruik moet maken van de hoeken’? Slecht gereden hoeken kosten je punten en maken de volgende oefening - zoals afwenden bij A of een overgang rijden - moeilijker. 

Jurylid Sue Carson legt in dit bericht een oefening uit die ervoor zorgt dat je ze niet meer afsnijdt.

Vierkant

Rijd in draf een vierkant aan de ene kant van de ring, bij E of B draai je over het midden. Twee passen voor elke hoek vraag je je paard in stap. Stel jezelf voor dat de snorharen van je paard de muur draaien, zodat je diep de hoek in rijdt voordat je draait en weer weg draaft. “Druk het paard zijwaarts met je binnenbeen zodat hij zijn lichaam door de hoek buigt - net alsof je hem buiten de ring duwt”, zegt Sue.

Als het paard wat zelfverzekerder en constant wordt, ga je in plaats van stappen de draf in de hoek wat vertragen. Dit bouw je op tot een constant draftempo op het hele vierkant, zorg ervoor dat je geen enkele hoek afsnijdt. Als je dat doet, doe je de volgende in stap. “Het is belangrijk om elke hoek hetzelfde te rijden. Doe er zolang over als het paard nodig heeft - dat kan soms twee trainingen zijn, of zelfs vijf of zes.”

Schakelen

De volgende stap is middendraf rijden op de rechte stukken en te vertragen naar een arbeidsdraf in de hoeken. “Dit zorgt ervoor dat het paard van achteren bij moet zetten om naar voren te gaan, maar op een gebalanceerde en gecontroleerde manier, zodat hij ook weer terug kan komen. Dit ontwikkelt de middendraf alvast voor de toekomst.”

Al laatste pak je de hele bak. Je zou meteen een verschil moeten merken omdat het paard volgens Sue meer stuwt van achteren en meer kracht in de passen heeft ontwikkeld. Naast het leren door de hoeken te gaan, is deze oefening ook goed voor het ontwikkelen van balans en het verbeteren van overgangen. “Het verzameld het paard en laat de ruiter sneller nadenken - maar een slechte hoek doet al het harde werk teniet”, concludeert Sue.

Bron: Horse and Hound