Cavaletti
Cavaletti Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

8 redenen waarom we allemaal cavaletti zouden moeten gebruiken

Training Opvallend

Cavaletti alleen voor springruiters? Nee. Cavaletti gebruiken in je training kan voor ieder paard goed werken, in welke discipline en op welk niveau je ook rijdt. Waarom? Deze 8 redenen zijn voor jou misschien wel genoeg om het eens vaker te proberen.

  1. Door cavalettiwerk worden bepaalde spieren van je paard sterker, doordat hij heel gecontroleerd leert bewegen. Hij moet bijvoorbeeld bewust zijn voeten hoog genoeg optillen om over de balk te stappen en zijn voeten vervolgens ook weer netjes neerzetten.
  2. Met cavaletti kunnen meer eisen worden gesteld aan de benen van je paard, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de drie gangen.
  3. Het kan heel handig zijn voor het losmaken van spieren en het verminderen van stijfheid. Een paard vindt makkelijker zijn natuurlijk ritme terug door cavaletti, bijvoorbeeld als je hem er met lengte in de hals overheen laat draven.
  4. Het is goed voor de conditie van je paard. Het langzaam opvoeren van de hoeveelheid en moeilijkheidsgraad van het cavalettiwerk verhoogt de efficiëntie van zijn hart en longen.
  5. Voor jonge paarden is cavalettiwerk heel geschikt om te werken aan de balans.
  6. Door cavaletti leer je je paard beter kennen. Hoe reageert hij op de oefeningen? En wat is zijn reactie als je de oefening aanpast? Je kunt zo leren omgaan met zijn reacties.
  7. Goed, strategisch gebruik van cavaletti kan het ritme en de regelmaat van de stap en draf van je paard verbeteren.
  8. Misschien wel het allerbelangrijkste: het is leuk. Het gebruik van cavaletti in je training zorgt voor afwisseling en uitdaging. Zo hou je het leuk voor je paard, en voor jezelf!

Bron: Horsecollaborative