Met pylonen leer je de hoeken beter in te rijden
Met pylonen leer je de hoeken beter in te rijden Foto: Lonneke Ruesink

Rijd de perfecte hoek met deze simpele oefening

Training Dressuur Opvallend

Hoeken rijden; het blijft een dingetje. Netjes door de hoek rijden is nog niet zo simpel als het lijkt, veel paarden verliezen hierbij hun balans. Maar met deze oefening wordt het een stuk makkelijker!

  1. Zoek een plek in de rijbaan waar je een vierkant van minstens 20 meter kunt rijden. Op deze manier kun je na de hoeken lang genoeg rechtuit rijden om je paard weer recht te stellen.
  1. Zet 2 à 3 meter voor iedere hoek een pylon neer. Heb je geen pion bij de hand? Je kunt natuurlijk ook een hindernisstaander of een bloempot gebruiken. Heb je een jong paard of een paard dat veel moeite heeft met het rijden van hoeken? Zet de pylonnen dan liever wat verder weg, op deze manier maak je het iets makkelijker.
  1. Nu begint de echte oefening, rijd vier rechte lijnen en vier hoeken. Voor de inzet van de bocht (ter hoogte van de pylon) maak je een lichte ophouding, houd wel je been er aan om je paard actief te houden in de achterhand.
  1. Houd met je buitenteugel goed contact en vraag met je binnenteugel stelling zodat je paard zich inbuigt. Vul dit licht aan met je binnenbeen. Met je buitenbeen houd je de achterhand tegen om er voor te zorgen dat deze niet uitzwaait. Merk je toch dat je paard uitzwaait met zijn achterhand, leg dan je buitenbeen iets verder naar achter.
  1. Wanneer je door de hoek bent, neem je weer evenveel contact op beide teugels. Rijd hierna weer in een rechte lijn verder naar de volgende bocht.
  1. Blijf goed op jezelf letten, let er bijvoorbeeld op dat je recht boven je paard blijft en dat je op de rechte lijn evenveel druk hebt op beide teugels.

Geef je paard tussendoor ook voldoende rust, een uur lang dezelfde oefening trainen is niet interessant en heeft ook geen nut. Neem de oefening hier en daar mee in je gewone training en wissel dit af met wat stapgedeelten.

Bron: Horse & Hound