Samen op buitenrit
Samen op buitenrit

8 Tips voor het buitenrijden met een schrikachtig paard

Recreatie Opvallend

Ga jij dit weekend nog een buitenritje maken, maar heb je een schrikachtig paard? Blijf rustig en lees verder. Met deze handige tips wordt het hopelijk toch nog een ontspannen rit.

  1. Ga niet buitenrijden als je paard in de rijbaan onvoldoende aan de hulpen staat of ongehoorzaam is.
  2. Is je paard wat banger uitgevallen? Ga dan niet alleen op pad, maar samen met een ervaren en rustiger paard.
  3. Ga niet buitenrijden als je zelf gespannen bent. Als je verdrietig bent kan een buitenrit heel fijn zijn. Die spanning is niet erg. Als je net bent ontslagen of een uitbrander van je baas hebt gehad, dan kun je beter niet gaan rijden. Dit is geen goede spanning en je paard pakt dit meteen op.
  4. Neem altijd een halstertouw mee. Je kunt het paard beter aan een touw leiden, dan aan de teugels.
  5. Zorg dat je een noodrem hebt en leer het paard de ‘one rein stop‘. Hierbij trek je aan één teugel. De rechterteugel is vaak het meest effectief, omdat de meeste mensen rechtshandig zijn en dus sterker met die hand. Zie die manier van stoppen als een noodrem en gebruik het ook als zodanig, spaarzaam dus.
  6. Oefen de ‘stop’ thuis door in stap rustig het hoofd naar rechts te halen, waarbij je steeds kleine ophoudingen maakt. Oefen het hierna in draf en uiteindelijk in galop.
  7. Als het paard flink is geschrokken, dan giert de adrenaline ook daarna nog even door zijn lijf. Geef hem de tijd om te kalmeren en wees extra voorzichtig, want het paard staat op scherp.
  8. Draag altijd een cap en neem een mobiele telefoon mee.
Paniekbeheersing bij het buitenrijden