karin retera
karin retera

Maak kennis met Don Soberano

Nieuws

De komende tijd vertel ik in mijn maandelijkse blog over een heel bijzondere bewoner van mijn stal. Hij kwam enkele maanden geleden bij mij en heeft inmiddels alle harten gestolen. Ik zal uitleggen waarom hij bij mij is gekomen, wat de plannen met hem zijn en hoe we die plannen gaan realiseren.


Ik heb het over Don Soberano. Wat hem in de eerste plaats bijzonder maakt, is dat hij geen KWPN’er is, maar een Lusitano. En wel een hele aparte. Goedgekeurd voor de dekdienst in Portugal en een bewegingsfenomeen. Bijzonder is ook zijn natuurlijke vermogen om te verzamelen en niet in de laatste plaats zijn fantastische instelling en karakter.

[caption id=”attachment_917” align=”alignleft” width=”300”] Don Soberano tijdens Horse Event[/caption]

Eigenlijk zocht ik al heel lang naar een paard zoals Don Soberano. Voor mij moet een dressuurpaard het natuurlijke vermogen hebben om heel verzamelde oefeningen gemakkelijk uit te voeren. Ik heb het dan over pirouette, passage, piaffe en de changementen om de pas. Wat ik ook graag wil, is een fijne instelling. Een paard moet lol hebben in het spelletje dat wij met hem willen spelen. De oefeningen waar ik het over heb, moeten ook spelenderwijs uitgevoerd kunnen worden, vind ik. Eigenlijk zonder het maximale aan fysieke inspanning. Dit alles denk ik gevonden te hebben in Don Soberano. Ik geef toe dat het allemaal nog moet gaan gebeuren, maar mijn gevoel is heel goed. Zo goed zelfs dat mijn eigen KWPN-merrie dragend van hem is.

Afgelopen voorjaar kwam ik in contact met José Filipe Guerrero Santos. Hij nodigde mij uit om zijn Lusitanofokkerij in Portugal te komen bekijken. Ik was zwaar onder de indruk van de kwaliteit van zijn paarden en we raakten in gesprek over de dressuursport en de rol die de Lusitano hierin speelt. In mijn volgende blog vertel ik over het project met Don Soberano dat Filipe en ik hebben opgestart.
Don Soberano