Hoogzwangere Naloma
Hoogzwangere Naloma

Eefje Wentelteefje (4)

Nieuws

Mijn merrie blijkt gewoon in één keer drachtig te zijn. Ongelooflijk eigenlijk. Ze is al 13 en het is haar eerste veulen. Als alles maar goed gaat. Ik ben niet het meest optimistische mens op aarde en heb veel te veel gelezen over allerlei enge dingen die kunnen gebeuren bij de geboorte van een veulen.


Dus ik wil sowieso een scan laten maken om in ieder geval zeker te weten dat er niet per ongeluk twee embryo’s in zitten.

De dierenarts komt met een draagbare scanner. We zetten het beeldscherm op een krukje schuin achter de merrie en hij gaat met de scanner op zoek naar een stipje dat een veulen moet worden.

“Kijk”, zegt ‘ie, wijzend naar een zwarte stip in het beeldscherm. Zelfs de merrie kijkt belangstellend achterom naar het scherm. “Dit is je veulentje.”

En daar sta ik weer met een brok in m’n keel en verdacht vochtige ogen.

Hij meet het stipje en vraagt wanneer de merrie precies is geïnsemineerd. Samen met m’n man rekent ‘ie de verwachtte bevallingsdatum uit. Ze komen uit op 15 april 2009.

“Ziet er goed uit hoor”, zegt de dierenarts, “maak je maar geen zorgen.”

Dat is nou echt veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik voorzie vele slapeloze nachten. Welke gek heeft ook alweer bedacht dat we een veulen wilden fokken? Was ik dat?

Ik bel een goede vriend die ook onze instructeur is en die ieder jaar zelf een veulen fokt, en vertel ‘m over het stipje dat in april 2009 een echt veulen moet zijn. “Nou dat is ook toevallig”, zegt ‘ie. “Mijn merrie is een week eerder uitgerekend. Dat komt mooi uit. Dan kan ik eerst m’n eigen veulen op de wereld helpen en dan kunnen we ons op jullie veulen concentreren.”