springen bos
springen bos

Aan de hand over een slootje

Nieuws

Natuurlijk kun je te paard een slootje bedwingen. Je springt gewoon. Soms is het nog beter om af te stappen. Waarom? Om het paard gehoorzamer te maken aan de hand. Karin van Burk, internationaal trec-amazone en jurylid, legt stap voor stap uit hoe je te voet aan de overkant komt.


Helaas, met je paard aan de hand over een slootje springen, levert geen fysieke verbeteringen op. Natuurlijk worden bil- en beenspieren even aan het werk gezet als het paard springt, maar dat ene sprongetje heeft voor de training nauwelijks waarde. Waarom zou je dan toch met je paard aan de hand een slootje springen? Omdat het een geweldige manier is om de gehoorzaamheid van je paard te testen. “Trec leert je alle mogelijke hindernissen te nemen die je tijdens een buitenrit kunt tegenkomen”, legt internationaal trec-amazone en jurylid Karin van Burk uit. “Natuurlijk kun je een slootje in veel gevallen te paard nemen. Dat kan echter niet als je twijfelt over de ondergrond aan de overkant of als je weinig ruimte hebt door bomen en struiken. Dan is het veiliger om af te stappen.”

[caption id=”attachment_8749” align=”alignright” width=”200”] Voordat je samen over het slootje gaat springen, moet je paard leren om op jou te wachten. Hij mag komen als jij dat aangeeft.[/caption]

Begin rustig, thuis, in een afgesloten rijbaan. Maak hier een ‘slootje’ door twee balken dwars op de hoefslag te leggen, ongeveer een halve meter uit elkaar. Als je wilt deelnemen aan trec-wedstrijden, dan zadel je je paard en steek je de stijgbeugels op. Anders kun je alleen een hoofdstel of halster omdoen. Karin: “Een halster heeft wat mij betreft de voorkeur. Mocht het paard een rare sprong maken, dan weet ik zeker dat ik hem niet in zijn mond trek.” Maak aan het halster of hoofdstel een leidtouw vast van ongeveer 5 à 6 meter. Een halstertouw is vaak te kort en een longeerlijn te lang. “Daarin kun je verstrikt raken.”

Het springen komt eigenlijk vanzelf. Het juiste slootje moedigt het paard automatisch aan om af te zetten, zeker een wat breder en dieper slootje. En wanneer jullie dit een paar keer hebben geoefend, komt er een volgende optie bij: je kunt de sloot ook tegelijkertijd nemen. “Ik kijk altijd even naar situatie. Hoe breed de sloot is bijvoorbeeld. Een smal slootje spring ik tegelijkertijd met mijn paard, maar als ik niet zeker weet of ik er soepel genoeg overheen kan komen of als ik twijfel over de ondergrond aan de andere kant, dan ga ik eerst. Het gaat steeds om de veiligheid.” Samen springen klinkt kinderlijk eenvoudig: “Je neemt een aanloop, desnoods op een drafje, en je zegt ‘hup’. Laat met je lichaamshouding zien wat je intentie is. Maak die voorwaartse beweging. Blijf ondertussen het paard in de gaten houden, blijf naast hem en laat het touw wat langer.” Als je twijfelt, dan kun je beter eerst thuis oefenen. Bouw een laag hindernisje in de rijbaan en kijk of jullie daar tegelijkertijd overheen kunnen springen. ,,Blijf alles wat het paard goed doet belonen met iets lekkers of een vriendelijk en enthousiast woord.”

Dit is slechts een samenvatting van het gehele artikel.  Het artikel stond in Bit 186, deze kun je hier nabestellen.
wachten trec