handen detail teugels
handen detail teugels

Juiste handhouding

Nieuws

Hoe omschrijf je een harde hand? Dat heeft namelijk veel met gevoel te maken. Veel teugeldruk hoeft niet altijd slecht te zijn, terwijl een losse teugel dat soms wel is. De juiste handhouding is al een eerste stap in de goede richting.


Dressuuramazone en -coach Tineke Bartels fronst. “Jeetje, moeilijk zeg. Het is namelijk niet óf dit, óf dat. Wat het ene moment goed is kan daarna wel weer helemaal verkeerd zijn. Je moet het echt zien om te constateren of iemand een harde hand heeft.” Een harde hand is niet gewenst, dat is duidelijk. Maar wat is het? Gevoelloos is misschien een betere omschrijving. Zonder gevoel kracht op de paardenmond uitoefenen via de teugel. Het belemmert de vrije beweging van het paard waardoor hij blokkeert. Bovendien geeft het verkeerde signalen, er is geen sprake meer van teugelhulp. Het paard raakt het vertrouwen in de ruiterhand kwijt en zal zich niet meer licht willen maken in de mond, nageven kun je wel vergeten.

Wat voor soort hand je hebt als ruiter heeft te maken met verschillende factoren. Aanleg is daar één van, maar erg belangrijk is ook of je het goed hebt geleerd. En daarbij speelt het paard waarop je les krijgt een grote rol. “Wij hebben Imke toen ze klein was een pony met een hele gevoelige mond gegeven. Ze moest er wel af blijven, wilde ze met dat diertje iets bereiken. Ik hoopte dat ze daardoor een fijne hand zou ontwikkelen en dat is aardig gelukt.” Stugge leerpony’s zijn dus eigenlijk niet zulke goede leermeesters. Dat geldt ook voor loperige paarden. De eerste reactie van een beginnende ruiter is toch om in zo’n geval de teugels te grijpen en die als houvast te gebruiken. Zo kweek je geen ruitergevoel.

Met rukken aan de teugel kun je nooit nageeflijkheid afdwingen. Het doet pijn. Sla zelf maar eens met een ijzeren staaf op je scheenbeen. Het maakt een paard bang, waardoor hij alleen maar meer zijn kiezen op elkaar zet. Voel je frustratie opkomen, doe dan even een stapje terug en wacht tot je bent afgekoeld voor je het weer probeert!

Ezelsbruggetjes voor de juiste handhouding:


• Weerstand bieden voelt alsof je een spons in je hand leegknijpt
• Nageven zou moeten voelen alsof je een spons kans geeft zich vol te zuigen
• Doe alsof je twee glazen champagne in je handen hebt, je mag niet knoeien
• Denk dat je losse koffiebonen in je vuist hebt. Ze mogen niet vallen, maar ook niet rammelen
• Beeld je twee kuikentjes in: vasthouden, maar niet doodknijpen
• Haak je pinken eventueel in een riempje voor aan het zadel

Dit is een samenvatting van een eerder gepubliceerd artikel uit Bit.

 
teugels handen dressuur