110901183_ABFweb
110901183_ABFweb

5 Tips: Te paard op pad met een paard aan de hand

Nieuws

Je ziet het wel eens in cowboyfilms en poloërs doen het ook: een paard aan de hand meenemen, terwijl ze op een ander paard rijden. Het kan handig zijn om je paard op die manier beweging te geven of voor conditietraining. Je kan het natuurlijk ook gewoon leuk vinden om te doen. Ongeacht de reden, waarom je het doet, hierbij een aantal tips hoe je dat kunt aanpakken.



Tip 1: Geen vreemd paard


Allereerst is het natuurlijk handig dat je niet midden in een ruzie tussen twee paarden verwikkeld raakt. Als je een ander paard wil meenemen naast je paard, zorg dan, dat de paarden elkaar kennen. En het beste is als ze elkaar ook nog aardig vinden. Het kan helpen de paarden eerst met elkaar kennis te laten maken in de wei of de paddock.

Tip 2: Materiaal


Natuurlijk is het handig om een wat langer touw, zoals een leadrope te nemen om het extra paard mee te begeleiden. Mocht het paard schrikken, dan heb je wat speling door de lengte van het touw. Een te lange lijn, zoals een longeerlijn, wordt al gauw lastig om te hanteren. Je loopt dan ook het gevaar er zelf in verstrikt te raken als het even niet loopt zoals je zou willen. Heb je een jong paard aan het touw, dat nog niet gewend is aan het hoofdstel, dan kun je het touw over de neus laten lopen naar de zijkant van het halster voor iets meer druk op de neus. Of gebruik een halster dat bedoeld is voor meer controle. Bij een volwassen paard kun je een inschatting maken wat verstandig is: een hoofdstel of een halster.

Tip 3: Braaf rijpaard


Het klinkt logisch, maar het is misschien goed om te vermelden: neem alleen een paard aan de hand mee, als je eigen rijpaard betrouwbaar is. Als je weet dat je rijpaard in bepaalde situaties niet verder wil lopen, omdraait of er misschien wel vandoor gaat, heb je je handen al vol genoeg aan dat paard. Maak het jezelf dus niet onnodig moeilijk. Als je op pad gaat, zoek dan ook geen situaties op waarvan je weet dat je rijpaard die eng vindt. Aan de andere kant zou je rijpaard ook steun kunnen halen uit de aanwezigheid van het andere paard, maar het is niet aan te raden dat uit te proberen als je niet weet wat er gebeurt.

Tip 4: Oefenen met paard aan de hand


Oefen eerst in een afgesloten ruimte voor je met een paard in je hand naast je andere paard de weg op gaat. Probeer eerst het te leiden paard achter jouw paard te laten lopen. Hierbij voelen de meeste paarden zich comfortabel. Als dit goed gaat, kun je het te leiden paard naast jouw paard vragen. De ideale positie is als het paard zijn hoofd ter hoogte van jouw knie houdt. Loopt het paard niet graag mee, ga dan niet sleuren. Houd even druk op de lijn en laat de druk los zodra het paard naar voren komt. Heb je te maken met een ‘drammer’ die graag voorop loopt, dan kan het verstandig zijn een hoofdstel aan te doen, zodat je iets meer te vertellen hebt. Dit paard vraag je steeds even te stoppen, tot hij weer in positie is, dus naast je knie. Begin overigens in stap. Als dat goed gaat, kun je misschien een drafje en zelfs een galopje proberen. Zie je jezelf al gaan over de heide of op het strand?

Tip 5: Verkeersveiligheid


Ga je langs een weg rijden waar ander verkeer rijdt, zorg dan dat je het paard dat je naast je meeneemt aan de bermkant loopt. Jij en je rijpaard lopen dan dus tussen het verkeer en het te leiden paard in. Het is ook verstandig om een reflecterend hesje aan te trekken of iets anders waarmee je beter zichtbaar bent.

Veel plezier!


Bron: Bitmagazine.nl naar een idee van Horse and Hound