Fietsen naast je paard
Fietsen naast je paard

4 tips voor fietsen naast je paard

Nieuws

Fietsen naast je paard: veel mensen vinden het de ideale manier om onbelast je paard te trainen. Zo ook Natural Horsemanship instructrice Eva Lazet-Wapenaar van Ponytales. Zij geeft in vier stappen aan hoe je op een verantwoordelijke manier kan beginnen met fietsen naast je paard.



Stap 1 - Grondwerk


“Het is heel belangrijk om bij de basis te beginnen”, vindt Eva Lazet-Wapenaar. “Je start aan de hand in de bak met kijken of het paard netjes bij je schouder blijft en of hij bijvoorbeeld vertraagt als jij vertraagt. Als dit in de bak lukt, dan kun je beginnen met buiten wandelen. Het is belangrijk dat het paard buiten net zo op je reageert als in de bak. Pas daarna kan je aan een fiets denken.”

“Zelf zorg ik dat ik altijd een zweepje bij mij heb. Ik heb mijn merrie geleerd dat als ze te dicht bij mij komt, ik haar opzij kan zetten met mijn zweepje. Het naar je toe vragen van een paard is nooit moeilijk met een touw, maar het van je af houden is vaak lastiger. Dit is wel een belangrijk punt, want anders dendert het paard zo door je heen.”
‘Het naar je toe vragen van een paard is nooit zo moeilijk met een touw, maar het van je af houden is vaak lastiger.’

Stap 2 – Zoek een oude gare terugtrapremfiets


“Ik zeg een terugtraprem, omdat je dan je handen vrij hebt. Met een handrem moet je je beide handen aan het stuur houden om te remmen. Op het moment dat je paard dan gaat trekken, trekt hij als het ware je stuur om. Het is fijn om alles met je benen te kunnen doen, zodat je één hand vrij kan houden om te sturen en één hand kan reserveren voor je paard.”

“Het kan natuurlijk wel met handrem hoor, er zijn veel mensen die dat doen. Maar zelf vind ik het fijn om mijn handen vrij te houden, zodat als het paard jolig wordt en met zijn hoofd gaat gooien, ik in balans kan blijven.”

“Ik gebruik altijd een oude fiets, omdat je je dan geen zorgen hoeft te maken over bijvoorbeeld krassen. Mocht er iets gebeuren, dan kun je de fiets gewoon op de grond gooien en eerst jezelf en je paard in veiligheid brengen.”

“Zorg ook dat je handig wordt met je fiets. Dat je af kan stappen met één hand aan je stuur bijvoorbeeld. Je hebt natuurlijk een fiets, een touw en een zweepje vast, dus het is slim om hier goed mee te oefenen voordat je met je paard de weg op gaat.”

Stap 3 – De optoming


“Zelf gebruik ik een leadrope, een lang halstertouw. Een gewoon halstertouw vind ik net iets te kort. Als het paard bijvoorbeeld om een plas heen wil lopen, dan ben je je touw gewoon kwijt. Qua halster gebruik ik vaak een touwhalster, maar het is net wat je paard gewend is. Als je alles met een stalhalster doet en je paard reageert daar goed op, is dat natuurlijk ook prima. Een voordeel van een touwhalster ten opzichte van een stalhalster is wel dat de druk iets duidelijker aankomt als dat nodig is.”

“Een hoofdstel gebruik ik liever niet, omdat ik niet zo’n fan ben van halstertouwen aan hoofdstellen. Dan krijg je al snel een verkeerde druk op het bit. Als het paard dit vervelend vindt en met zijn hoofd gaat zwaaien, is dat natuurlijk ook niet prettig.”
‘Ga alleen fietsen met je paard als je je er zelf prettig en veilig bij voelt en pak het echt stapje voor stapje aan’

Stap 4 – Lekker fietsen!


“Als je de basis goed voor elkaar hebt, dan kun je beginnen met simpele stukjes stappen. Ik heb bijvoorbeeld in de buurt een brede, rustige weg met een fietspad ernaast. Dat is ideaal. Hier kun je gaan testen. Is je paard inderdaad net zo braaf als in de bak? Als jij vertraagt of versnelt met de fiets, vertraagt of versnelt je paard dan ook?”

“Ga niet te ver van huis, begin met een paar testrondjes. Als dit goed gaat, kun je stukjes draf proberen. Je moet wel altijd blijven kijken naar je paard. Als paarden te veel adrenaline opbouwen willen ze niet graag meer remmen. Dit punt moet je voor zijn. Hou je paard dus goed in de gaten, en ga op tijd terug in tempo als je merkt dat je een stukje controle verliest.”

Een laatste tip van Eva: “Ga alleen fietsen met je paard als je je er zelf prettig en veilig bij voelt en pak het echt stapje voor stapje aan. Veel plezier!”

Bron: Bitmagazine.nl