Dinja van Liere
Dinja van Liere

Dinja en haar tweede Totilas

Nieuws

Ze is jong, succesvol en haar paard Capri Sonne Jr. wordt de tweede Totilas genoemd. Dressuuramazone Dinja van Liere staat voor haar grote doorbraak en dat maakt haar de aangewezen persoon voor een gesprek over geluk, verwachtingen, jaloezie en de verantwoordelijkheden van een rolmodel.


Op haar zevende verjaardag kreeg ze een pony van haar opa en begon Dinja van Liere met paardrijden. Twee jaar later, op haar negende, reed ze haar eerste wedstrijd. “Ik wilde springen, maar dan moet je eerst een winstpunt in de dressuur rijden.” Omdat ze heel veel proefjes zonder winstpunten reed, duurde haar dressuurcarrière toch nog langer gedacht, maar uiteindelijk mag ze springen. Met haar volgende pony wilde ze ook springen, maar omdat ze die, na het binnenrijden van de ring, niet meer voor of achteruit kreeg, kreeg ze het advies toch weer eerst dressuur te gaan rijden. “Het was een knappe pony en ik won proefjes, dus toen vond ik dressuur ook wel leuk.”

Nu, op haar 23ste, is ze een professionele dressuuramazone. Ze lacht om het woord ‘pro’, maar ze is het wel. Ze verdient haar geld met paardrijden. “Ik doe wat ik wil doen, maar heb het doel nog niet bereikt.” Ze wil namelijk ook nog een keer meerijden op de Olympische Spelen en zich verder specialiseren in het rijden van jonge paarden en hengsten.

In Bit 217 lees je het interview met deze ambitieuze amazone. Bekijk hieronder het filmpje dat Bit-fotograaf Arnd Bronkhorst maakte: