Afwijking
Afwijking

Verbod op fokken van dieren met ernstige afwijkingen

Nieuws

Het fokken van dieren met ernstige afwijkingen is voortaan verboden. Dit staat in het nieuwe Besluit Houders van Dieren. Het verbod geldt voor zoogdieren, vogels, vissen, reptielen of amfibieën die voor de hobby of als gezelschap worden gehouden.


Concreet betekent dit dat dieren met de zogenaamde lethaalfactor, zoals bij paarden het dwerggen of het zogenaamde Overo Lethal White Syndrome, moeten worden uitgesloten van de fokkerij. Deze factor leidt tot ernstig misvormde en niet levensvatbare veulens.

Bij het fokken met huisdieren is het belangrijk dat de manier waarop dit gebeurt niet schadelijk is voor het welzijn en de gezondheid van de ouderdieren en de jongen, stelt het Besluit Houders van Dieren. Volgens dit besluit moeten dierhouders er zo veel mogelijk voor zorgen dat ernstige erfelijke afwijkingen, schadelijke kenmerken en ziekten niet worden doorgegeven.

Dit houdt ook in dat het fokken van Friese paarden waarbij zowel merrie als hengst beschikken over het dwerggen niet langer is toegestaan. Immers, wie twee dragers met elkaar kruist, heeft 25% kans op een lijder, 50% kans op een drager krijgt, en 25% op een veulen dat vrij is van het dwerggen.

Een andere genmutatie is het Overo Lethal White Syndrome (OLWS), dat wordt veroorzaakt door een gen dat voorkomt bij Frame overo’s. OLWS en Frame komen nooit zonder elkaar voor, wanneer er gefokt wordt met twee dragers dan is er 25 procent kans dat het veulen OLWS heeft. Veulens met het syndroom hebben een afwijking aan het darmstelsel waardoor het laatste deel van de darmen verlamd is. Ze krijgen binnen twaalf uur koliekverschijnselen en worden daarom altijd ingeslapen.

Bron: Levende Have