141215167_ABFweb
141215167_ABFweb

Waarschuwing: Herfsttijloos aangetroffen in hooi uit de Eiffel

Nieuws

In meerdere partijen hooi, afkomstig van verschillende telers uit de Eiffel (Duitsland), is opnieuw de giftige plant Herfsttijloos (Colchicum autumnale) aangetroffen. In het laatste kwartaal van 2014 waren er ook al meldingen van Herfsttijloos in Eiffelhooi. Alle delen van deze krokusachtige plant zijn zeer giftig (vers en gedroogd) en een gevaar voor de diergezondheid.


Herfsttijloos is in Nederland als wilde plant hoogst zeldzaam, maar komt in zuidelijkere gebieden in Europa veel voor. De plant is giftig voor meerdere diersoorten, waaronder het paard. Herfsttijloos bevat colchicine, dat onder meer schadelijk kan zijn voor ongeboren veulens, de slijmvliezen irriteert, diarree veroorzaakt en problemen kan opleveren met de nierfunctie en het centraal zenuwstelsel. Uiteraard is de leverancier van het hooi ingelicht.

Zorgvuldig controleren


SecureFeed, een organisatie voor de borging van de voedselveiligheid van diervoeders adviseert dringend om bij telers en leveranciers van hooi uit de Eiffel te vragen om garanties of verklaringen dat de partij geen Herfsttijloos bevat. Ook wordt geadviseerd om inkomende of in opslag zijnde partijen hooi uit de Eiffel zorgvuldig te controleren op aanwezigheid van Herfsttijloos.

Onderzoek


Mocht je zelf ruwvoer hebben waaraan je twijfelt, omdat het bijvoorbeeld uit een natuurgebied afkomstig is of omdat het planten bevat die je niet herkent, kun je dit laten onderzoeken. Vraag daarvoor je dierenarts contact op te nemen met de GD. Daarnaast kun je dit melden aan SecureFeed.

Klik hier voor meer praktische informatie over Herfsttijloos.

Bron: Bitmagazine / HISFA