Jacobskruid (2)
Jacobskruid (2)

Britse prins Charles zet zich in tegen Jakobskruiskruid

Nieuws

Jakobskruiskruid is een zeer giftige plant. Niet alleen voor paarden, ook koeien kunnen er flink ziek van worden. De Britse prins Charles maakt zich dan ook zorgen over het aantal Jakobskruiskruidplanten dat in de weilanden staat en wil dit probleem aanpakken.


Paarden eten bijna nooit de gehele plant op, deze is namelijk erg bitter. Veel weiland beheerders laten het dan ook gewoon staan met de gedachten dat de paarden er toch niet van eten. Wat zij echter niet realiseren, is dat paarden wel de kleine blaadjes die zich aan de grond bevinden opeten. Deze kleine blaadjes zijn namelijk niet zo bitter en worden makkelijk meegenomen tijdens het grazen. Ondanks dat deze nog niet bitter zijn, zijn ze wel al even giftig als de rest van de plant.

Voorlichting


“Als liefhebber van het platteland maakt de prins zich zorgen over het gevaar van de plant voor de verschillende dieren”, aldus een woordvoerder van het koninklijk huis. De prins heeft al meerdere keren contact opgenomen met natuurstichting Natural England, met aan hen de vraag hoe zij dit probleem willen gaan oplossen. Andrew Sells, voorzitter van deze stichting, heeft inmiddels laten weten dat zijn team meer voorlichting zal krijgen over de gevaren van de plant.

Bestrijden


Wanneer je merkt dat er Jakobskruiskuid in je weide groeit, is het belangrijk dit gelijk te verwijderen, het liefst voordat deze begint te bloeien. Als de plant eenmaal bloeit kunnen de zaadjes namelijk meters ver verspreiden waardoor bestrijding nog lastiger wordt.

Lees ook: Ongewenste weidebezoeker: Jakobskruiskruid


Bron: Gloucestershire Echo