wilde paarden utah
wilde paarden utah

Wilde Amerikaanse paarden gaan ‘aan de pil’

Nieuws

Federale autoriteiten in de Amerikaanse staat Utah gaan gebruik maken van een lange-termijn anticonceptiedrug om de paardenpopulatie in Onaqui Mountain Herd Management Area te beperken. De paarden zullen het medicijn met een pistool toegediend krijgen, schrijft Horsetalk.

[caption id=”attachment_38104” align=”alignright” width=”473”] De Onaqui Mountain kudde.[/caption]

Het ministerie van Landbouw heeft het plan op 1 mei goedgekeurd. De afdeling wil het medicijn, Porcine Zona Pellucida (PZP, gebruiken op geselecteerde merries, tot 2020. Ze willen het aantal volwassen dieren in de kudde tussen de 121 en 210 houden.

De merries die worden uitgekozen voor behandeling worden geïdentificeerd door middel van foto’s. De schutters zijn getraind voor dit werk. Als wordt vastgesteld dat een merrie of meerdere merries niet kunnen worden geraakt met het pistool, zal er lokaas worden gebruikt. De dieren worden niet gevangen. Het lokaas bestaat uit voedsel dat de dieren normaal gesproken ook eten.

Het ministerie van Landbouw zegt dat het plan is om de groei van de kudde te laten zakken tot minder dan zeven procent. Op de lange termijn is het doel om de dieren niet meer te hoeven verzamelen en verwijderen, zonder afbreuk te doen aan de genetische gezondheid van de kudde.

Het gebruik van de anticonceptie heeft verschillende groepen wakker geschud. Sommigen vinden het een goede manier om wilde paardenpopulaties te beperken, terwijl anderen bezorgt zijn over de gezondheidseffecten en de invloed van het medicijn op de dynamiek in de kudde.

PZP zorgt ervoor dat een merrie een jaar lang niet drachtig kan raken, daarna moet het dier een nieuwe injectie krijgen.

Bron: Horsetalk 

 
wild horses utah
6240521