Quismy des Vaux HDC
Quismy des Vaux HDC

Topmerrie Kevin Staut raakt gewond door aanval van hengst

Nieuws

Topmerrie Quismy des Vaux HDC van Kevin Staut is door een bizarre gebeurtenis gewond geraakt, schrijft GrandPrix Replay. De hengst Otello du Soleil van Romain Duguet ontsnapte in de nacht van zaterdag op zondag uit zijn box en wist de stal van Quismy des Vaux HDC binnen te komen. Beide paarden werden de volgende ochtend samen in de box gewond aangetroffen.


“De hengst is ontsnapt uit zijn box en brak de vergrendeling van de box van mijn merrie Quismy. Ze moeten minstens één uur bij elkaar zijn geweest, toen we ze vonden waren ze rustig. De paarden rondom hen waren erg in paniek” , zegt Kevin Staut.

Gewond


Het nachtelijke avontuur heeft helaas grote gevolgen, vooral voor de merrie. “De box zat onder het bloed en Quismy heeft overal grote blauwe plekken. Ze had rechtsvoor en -achter een verwonding en haar knie is verdubbeld in omvang, zo dik is hij. We moeten wachten tot de blauwe plekken en zwellingen verdwijnen om de echte schade te kunnen zien.”

Pas over tien dagen is duidelijk of de merrie ook gedekt is tijdens de aanval. “We hebben haar bewust nog niet intern onderzocht, om haar niet verder te beschadigen. Wel heeft ze zich verdedigd, gezien de verwondingen op hoofd en borst van de hengst”, vertelt Staut.

Carrière voorbij?


De Franse teamarts Jérôme Thévenot meent dat Quismy minstens drie tot zes maanden is uitgeschakeld. “Als het kraakbeen van de merrie is aangetast, is het mogelijk dat haar sportieve carrière voorbij is.”

Veiligheid


“De FEI moet reageren”, vindt Emmanuèle Perron-Pette, eigenaresse van Quismy en van stoeterij Haras des Coudrettes. “Dit soort dingen mogen natuurlijk nooit gebeuren. Thuis, onderweg en op concours krijgen de paarden de beste zorg. Hoe is het mogelijk dat de paarden dan op zo’n topconcours zonder toezicht, in niet stevige, demontabele boxen toch hengsten en merries naast elkaar zetten. Vooral rond deze tijd van het jaar, wanneer de hengsten al eerder opgewonden raken van de merries”, vraagt Perron-Pette zich af.

“Eerder was verteld dat er iedere 45 minuten gesurveilleerd zou worden. Toch zijn Quismy en Otello pas ‘s ochtends samen in een box aangetroffen”, verwondert ze zich. “Het is aan de FEI om snel in te grijpen en ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt. Gezien de waarde van de paarden kunnen we ons nog niet het kleinste incident permitteren.”

De laatste update is dat het inmiddels wat beter gaat met de merrie. Ze beweegt weer bijna normaal in stap en draf.

Bron: GrandPrix Replay / Horses