Bit-cursus Betere band
Bit-cursus Betere band

Bit-cursus les 4: voelen

Nieuws

Met je zit, handen en benen ‘praat’ je met je paard. Je kunt ‘horen’ wat hij (terug) zegt door goed te voelen. Fijne gesprekken verbeteren jullie band. “Goed voelen vraagt om focus en concentratie”, zegt Hester Bransen van Ruitergevoel. “Daarom gaat het rijden soms beter als je helemaal alleen bent. Wedstrijden zijn lastiger omdat er mensen staan te kijken en dat kan je focus veranderen.” Hoe kun je beter leren voelen en wat zou je eigenlijk moeten voelen in het zadel? In Bit 227 legt Bransen het uit en geeft ze tips en oefeningen. Hieronder vertelt ze wat je voelt als het niet goed gaat. En als je dat gevoel leert herkennen, kun je ook sneller corrigeren.Hoe voelt een misser?


“Tijdens elke training gaat er weleens wat mis. De overgang lukt niet, je paard reageert niet op je been of breekt uit de volte. Vooruitgang gaat nooit lineair omhoog. Het gaat niet elke dag een beetje beter, maar je verbetert met ups and downs. Zo gaat dat bij iedereen. Maar als je goed leert voelen, ben je je wel eerder bewust van bepaalde fouten en kun je ze sneller corrigeren.

Zo voelt een misser:


Vlak voordat het misgaat, verandert jouw houding vaak. Je zit niet meer op een ballon (zie artikel in het blad) maar je drukt je zit iets omhoog, de aanleuning vermindert waardoor je hand niet meer kan duwen of je been ligt niet op de plek waar het moet liggen. “Je laat je wegzetten door het paard, zo noem ik het. Hij snijdt de hoek af en jij gaat iets naar buiten zitten. Maar daar los je het probleem niet mee op. Het paard snijdt de hoek af, omdat hij onvoldoende reageert op je binnenbeen. Daar moet je dus aan werken.”

Flow: het beste gevoel


Flow is volgens Bransen: ‘Gedachteloos rijden als een topruiter op je eigen niveau.’ In het artikel in het blad legt ze uit hoe je het kan bereiken. Ze geeft onder de tip om te leren visualiseren. Ook andere sporters maken daar gebruik van. Schaatser Erben Wennemars praat erover in dit filmpje: (vanaf 37 seconde)

https://www.youtube.com/watch?v=FJ5K7uePr8g

Lees meer over Hester Bransen en Ruitergevoel op haar website: www.ruitergevoel.com of download de Ruitergevoel app. Lees meer over dit onderwerp in Bit 227, nu te koop!

Bit-cursus les 4