11897021_982350175118495_1127043132_n
11897021_982350175118495_1127043132_n

Historisch brons voor Nederlands reiningteam

Nieuws

Op het EK in Aken heeft het Nederlandse reiningteam vandaag de bronzen medaille veroverd in de landenwedstrijd. Historisch, gezien dit de allereerste teammedaille voor Oranje op een EK reining voor senioren is. Ook kwalificeerden Van den Berg, Pouls en Young zich voor de individuele finale op zondag.


In totaal kwamen negen landenteams aan de start op het EK reining. Italië pakte het goud in de landenwedstrijd, Duitsland het zilver. Het viertal van bondscoach Dave Young bestond uit Anky van Grunsven (Whizashiningwalla BB), Olivier van den Berg (Footworks X Factor), Jurgen Pouls (Hollywood Gunman) en Rieky Young (Brady Chex). Hoewel de score van Anky van Grunsven het wegstreepresultaat betekende, heeft de dressuurkoningin met haar ‘hobby’ de reiningsport een nieuwe medaille toegevoegd aan haar enorme hoeveelheid dressuurmedailles.

Even verblind


Vanmorgen zette Anky van Grunsven het eerste resultaat voor Nederland neer. Van Grunsven kreeg voor haar prima verrichting met Whizashiningwalla BB 207 punten. Anky werd in de rundown, vlak voor haar eerste sliding stop, afgeleid, omdat haar hoed voor haar ogen vloog en even bleef hangen. Na de stop en rollback gooide ze de hoed aan de kant en maakte de rest van haar pattern netjes af. “Hij viel niet meteen helemaal af, dus ik zag even niks!”

‘Brons was haalbaar’


Olivier van den Berg met Footwork X Factor kwam met een score van 215 punten heel blij uit de baan. “Ik heb enorm veel vertrouwen in mijn merrie, ze heeft me echt nog nooit laten zitten. Het is misschien niet het allerbeste paard, maar wel het paard met het grootste hart.”
Ook Jurgen Pouls (net als Anky een voormalig dressuurruiter) was content met zijn optreden. “Het was balen dat ik een halve penalty kreeg op mijn spin, maar we hebben nog wat over voor zondag!” Pouls kreeg net als Van Den Berg 215 punten. Rieky Young en Brady Chex kwamen als allerlaatste in deze 39 combinaties tellende landenwedstrijd aan de start.  Young drukt voor de eerste sliding stop haar hoed even goed op haar hoofd, zodat ze die niet, zoals Anky, blind hoeft te rijden. Verder mooie stops en rollbacks. Young kreeg voor haar verrichting 214 punten. “Ik wist dat een bronzen medaille haalbaar was en dat was alles wat ik wilde. Ik wilde het echt voor het team goed doen. Dit is helemaal super.” Bondscoach Davy Young vult aan: “Het team was vandaag erg goed, maar heeft de afgelopen tijd ook echt hard gewerkt. Ik kan niet anders dan trots zijn.”

Individuele kansen


De beste 15 uit het klassement, waaronder Van den Berg, Pouls en Young, hebben zich rechtstreeks gekwalificeerd voor de individuele finale op zondag. De nummers 16 tot en met 30, waaronder Van Grunsven, rijden zaterdag de troostfinale. Hieruit kwalificeren de beste vijf zich voor de finale op zondag.

Klik hier voor een video van de NOS.

Bron: Horses / KNHS
Anky van Grunsven, Whiz, EK, REining, Aken, Foto Arnd
arndnl_ABF7529-842x633