Grass Sickness
Grass Sickness

Equine Grass Sickness mogelijk vergelijkbaar met ziekten als Alzheimer

Nieuws

Paarden die lijden aan de zeldzame zenuwaandoening Equine Grass Sickness vertonen ziekteverschijnselen die vergelijkbaar zijn aan die van mensen die leiden aan de ziekte van Alzheimer. Dat stellen onderzoekers van het Roslin-instituut in Edinburgh.



Grasziekte


Equine Grass Sickness, ook wel grasziekte genoemd, is een vaak dodelijke, neurologische ziekte die met name voorkomt bij paarden en ezels die alleen gras te eten krijgen. Sypmtomen van de ziekte zijn onder andere hevige koliek, een hoge hartslag, spiertrillingen en zweten. Het is nog onduidelijk waardoor de ziekte precies wordt veroorzaakt, maar mogelijk speelt de bacterie die bij botulisme de dodelijke gifstoffen produceert ook bij Grass Sickness een rol.

 Onderzoek


Het team wetenschappers van het Roslin-instituut van de universiteit van Edinburgh onderzocht zenuwweefsel van zes paarden die stierven aan de gevolgen van Grass Sickness. Daarbij ontdekten ze dat het weefsel dezelfde eiwitten bevatten die ook vaak worden gezien in de hersenen van mensen die leiden aan de ziekte van Alzheimer. In totaal werden 506 verschillende eiwitten aangetroffen die niet voorkomen bij dieren die door andere oorzaken overlijden. Dit is een belangrijke ontdekking, omdat het doorgaans erg lastig is om Grass Sickness vast te stellen bij dieren die nog in leven zijn.

Nuttig


De wetenschappers stellen de ontdekking van deze overeenkomsten tussen Grass Sickness en andere neurologische aandoeningen niet alleen kan helpen bij het ontwikkelen van een oplossing voor de grasziekte, maar ook nieuw licht kan schijnen op het onderzoek naar menselijke hersenaandoeningen. “Dit is de eerste studie die overeenkomsten aantoont tussen een neurodegeneratieve ziekte bij grote dieren en hersenaandoeningen bij mensen”, aldus Tom Wishart, leider van het onderzoek. “Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de oorzaken van deze aandoeningen overeen komen, doen de bevindingen vermoeden dat de mechanismen bij het latere verloop van de ziekten ook vergelijkbaar zijn.”

Meer lezen? Het complete onderzoek is hier te vinden.


Bron: Horsetalk, VoerVergelijk