Eric
Eric

‘Dapperste politiepaard’ Eric overleden op 30-jarige leeftijd

Nieuws

Grote voetbalrellen, ME-acties en het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima: politiepaard Eric was erbij. Woensdag overleed het dapperste politiepaard van Amsterdam op 30-jarige leeftijd op De Paardekamp in Soest.



Boegbeeld


Eric begon zijn carrière als politiepaard op vierjarige leeftijd. Zijn naam heeft hij te danken aan oud-hoofdcommissaris Eric Nordholt van de Amsterdamse politie. In de 19 jaar die volgden, groeide hij uit tot een boegbeeld van de bereden politie. Nergens deinsde  de Groninger ruin voor terug: zelfs toen hij tijdens een voetbalwedstrijd met stenen werd bekogeld door hooligans en een fikse hoofdwond opliep, bleef Eric kalm staan. Hij hield er een litteken op zijn voorhoofd aan over.

Pensioen


Sinds 2009 genoot Eric van zijn welverdiende pensioen op De Paardenkamp in Soest, maar een politiepaard is hij in zijn hoofd altijd gebleven. Dat was aan zijn gedrag te merken, vertelt IJsbrand Muller, beheerder van De Paardekamp. “Eric was een commandantpaard, hij ging altijd voorop in de strijd. Als we zijn stal wilden opstrooien, weigerde hij aan de kant te gaan.”

Ingeslapen


Eric had de laatste weken steeds vaker last van ouderdomskwalen, maar toch kwam zijn overlijden onverwacht, zegt Muller. Zoals elke dag was Eric woensdagochtend met de andere paarden in de paddock gezet. Toen hij daar ging liggen, kon hij zelfs met hulp niet meer overeind komen. Daarom werd besloten de ruin te laten inslapen. Muller: “Hij heeft geen pijn gehad en niet geleden. Eric was een trots paard en heeft dat tot het laatste moment uitgestraald.”

Intocht


Op 23-jarige leeftijd verhuisde Eric naar De Paardekamp om daar van zijn pensioen te gaan genieten. Bekijk hieronder een filmpje van zijn feestelijke intocht.


Bron: AD