tong
tong

12 Weetjes over de tong van je paard

Nieuws

Heb je je wel eens afgevraagd hoe je paard zo behendig zijn lievelingsbrokken kan opeten zonder de daartussen verstopte medicijnen aan te raken? En hoe hij met dat grote hoofd toch altijd de ritssluiting van je jas kan opendoen? Het geheim: een supergevoelige tong. Wist je bijvoorbeeld dat...


1. ...de tong van een paard meer dan tien verschillende spieren bevat? Daarmee is het een heel handig hulpmiddel bij het grazen en vastpakken van voorwerpen.

2. ...het beweegbare voorste deel van de tong erop is aangepast om met de lippen en tanden samen te werken? Ze staan zo goed op elkaar afgesteld, dat je paard precies de goede grassprietjes en brokken kan uitkiezen die hij wil eten.

3. ...de tong niet glad is, maar bedekt met met kleine uitsteeksels? Deze zogenaamde papillen helpen om het eten op de juiste plek in de mond te krijgen, zodat het goed tegen de ribbels van het gehemelte van het paard kan worden geduwd.

4. ...de tong helpt bij het fijnmalen van het voedsel? Door de ribbels in het gehemelte komt het voedsel bij de kiezen terecht, waar het wordt fijngekauwd. Daarna komt het weer op de tong, en zo beweegt het in een spiraalvorm in de richting van de achterkant van de mond.

5. ... de tong niet overal even dik is? Achterin de mond is de tong een stuk dikker: dit deel heet de lingus. Wanneer fijngekauwd voedsel het achterste deel van de mond bereikt, duwt de lingus het naar achteren om het door te slikken.

6. ...de tong is bedekt met een stevig vlies om het te beschermen bij het kauwen?  Toch is het orgaan gevoelig genoeg om pijn, warmte, druk en smaak te kunnen waarnemen.

7. ...de tong een belangrijke functie heeft bij het schoonhouden van het gebit? Door zijn tong langs zijn tanden te bewegen, maakt een paard achtergebleven stukjes eten los.

8. ...paarden net als mensen wel eens op hun tong bijten? Dit kan -net als bij ons- verschillende oorzaken hebben: vallen of struikelen, of gewoon een ongelukje bij het eten.

9. ...gebitsproblemen kunnen leiden tot pijnlijke verwondingen aan de tong? Soms ontstaan er kleine sneetjes in de tong door scherpe randen aan de kiezen. Omdat de tong zo gevoelig is, kan het paard daardoor moeite krijgen met eten.

10. ... de meeste verwondingen aan de tong ontstaan door verkeerd gebruik van bitten? Ruw teugelgebruik en het vastzetten van een paard aan de teugels kunnen de mond en tong van je paard ernstig beschadigen.

11. ...de tong van een paard kan worden vastgehouden om het paard met zijn hoofd stil te houden tijdens een medisch onderzoek? Wees daar voorzichtig mee: als het paard zich lostrekt, kan het op zijn tong bijten, en bovendien kan het te ver uittrekken van de tong leiden tot zenuwschade.

12. ...Paarden net als mensen verschillende smaken kunnen proeven? Mensen kunnen vier smaken onderscheiden met de smaakpapillen op de voor- en zijkanten van hun tong: zoet, zout, bitter en zuur. Paarden proeven deze smaken ook, maar bij een paard zitten de smaakpapillen achterop de tong en in het gehemelte.

Bron: Horse & Hound