Springen
Springen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

5 tips om je paard te controleren op de sprong

Training Opvallend

Gaat je paard altijd sneller of wordt hij erg enthousiast als hij een hindernis ziet? Hieronder vijf tips om de controle te krijgen.

1. Zorg voor variatie

Bij drukke paarden moet je zorgen om hun aandacht erbij te zien te houden en de focus op de ruiter te houden. Rijd veel voltes van verschillende groottes en doe dat beide kanten op.

Als het paard wegspringt of probeert weg te rennen, rijd dan een kleinere volte. Laat hem niet te lang zomaar doen. Als het paard wat minder schieterig is, is hij in staat zich beter te concentreren.

Als hij dan bijvoorbeeld een balk raakt, is er meer kans dat hij ervan leert. Als het paard heet is en niet oplet, dan zal hij ook niet van onder de indruk zijn als hij een balk aftrapt, maar zal hij het telkens wee doen.

2. Rustig aan

Ga in draf naar elke hindernis en probeer na de sprong weer zo snel mogelijk terug in draf te gaan, mocht je paard aangalopperen. Doe het alleen op een rustige manier. Als je in een rustig tempo rijdt, kan een paard beter erover nadenken waar zijn benen zijn en zodoende de balken laten liggen; leren van zijn fouten; een goede houding aannemen op de sprong; meewerken met zijn berijder; en rustig worden in zijn hoofd.

3. Gebruik balken in V-vorm

Als je balken in een V-vorm, dwars op de sprong zet – dus met de punt op de hindernisbalk – kun je de sprong verbeteren. Hiermee moedig je het paard aan om zijn (voor)benen op te trekken en beter te letten op zijn springmanieren. Je kunt beginnen met de balken wat verder uit elkaar, zonder dat de uiteinden elkaar raken en ze geleidelijk aan wat dichter naar elkaar toe te leggen, als het paard wat meer ontspannen is.

4. Balk na de hindernis

Je kunt ook nog een balk achter de hindernis leggen (zie foto boven), die hij in zijn eerste pas na de sprong moet passeren. Daarmee stimuleer je het paard om naar beneden te kijken en na te denken over wat hij moet doen. En voorkom je eerder dat hij wegrent na de sprong.

5. Diagonale balk op de sprong

Wil je dat je paard hoger en minder vlak springt? Leg dan een balk diagonaal op de balken van een oxer. Hij wijst dan bijvoorbeeld van de voorste linkerpaal naar de achterste rechterpaal van de oxer. De balk rust horizontaal op de twee bovenste (voor en achter)balken van de oxer.

Bron: Horse & Hound.