130823100443-mongol-derby-1-horizontal-large-gallery
130823100443-mongol-derby-1-horizontal-large-gallery

Nederlandse deelnemers Mongol Derby gearriveerd in Mongolië

Nieuws

De twee Nederlandse deelnemers van de Mongol Derby zijn gisterenochtend aangekomen op Luchthaven Dzjengis Khan in Ulaanbaatar in Mongolië, vanwege de vertraging die ze opgelopen hebben tijdens de reis er naar toe kwamen Babs Ketelaar en Josefine Schopman later aan dan gepland en gewenst was.


Om 10 uur - het moment dat Babs en Josefine op het vliegveld stonden - begon namelijk de eerste ‘classroom training’ een dag gevuld met informatie over de Mongol Derby, waaronder medische informatie, veterinaire informatie en technische informatie over bijvoorbeeld het gebruik van de GPS. Ook stond gisteren het wegen op het programma. De deelnemers mogen namelijk met hun rijkleding en hulpmiddelen (cap, GPS en dergelijke) maximaal 85 kilo wegen, en daarnaast maximaal 5 kilo aan bagage meenemen (2 kilo aan water is hier van uitgesloten). De bagage die je meeneemt tijdens de start van de race is voor de totale race van 10 dagen. Tussendoor is er geen mogelijkheid om je voedselvoorraad aan te vullen of een extra dekentje mee te nemen.

De Mongol Derby is de langste en zwaarste trektocht ter wereld. Deelnemers moeten te paard een afstand van 1000 kilometer afleggen, gebaseerd op de oude postroute van Dzjengis Khan. Hierbij rijden ze op half-wilde paarden van de lokale bevolking, die door de organisatie zijn geselecteerd op fitheid en geschiktheid. Elke 40 kilometer krijgen de deelnemers op een wisselstation een nieuw paard toegewezen. Tijdens de tocht wordt de conditie van de paarden nauwlettend gecontroleerd door een team van dierenartsen.

Vandaag vertrekken Babs en Josefine naar de steppes waar ze nog twee dagen training krijgen en voor het eerst op de Mongoolse Paarden zullen stappen. De Mongol Derby gaat donderdag 4 augustus van start, de laatste racedag is 14 augustus.

BNR interviewde Catherine Gudde, die in 2015 de Mongol Derby succesvol uitreed en dit jaar Babs Ketelaar hielp bij de voorbereiding op de race. Het interview is hier te beluisteren.

Hun avonturen zijn te volgen op Twitter.

Bron: Mongol Derby 2016