Weidegang
Weidegang

‘Paarden moeten volledige burgerrechten krijgen’

Nieuws

Het paard (en de hond, cavia, het schaap en de koe) moeten niet meer dierenrechten krijgen, maar volledige burgerrechten. Dat betoogt de Canadese dierenrechtenfilosoof Will Kymlicka dit weekeinde in een interview met De Volkskrant. Volgens hem zijn gedomesticeerde dieren al zo nauw verwegen met de mensenmaatschappij, dat ze er in feite al deel van uitmaken.


Kymlicka, in Nederland voor een symposium van de Internationale School Van Wijsbegeerte (ISVW), ziet burgerrechten als een logisch vervolg op de huidige ‘slavenstatus’ van dieren. Toen de menselijke slavernij werd afgeschaft kregen de bevrijde slaven ook burgerrechten, constateert hij. “Wat mij verbaast, is hoeveel mentale gymnastiek filosofen toepassen om basisideeën over legitiem bestuur of rechtvaardigheid níét te laten gelden voor dieren.”

In praktijk zou zich dat vertalen naar een wereld waar boerderijdieren min of meer vrij rondlopen, en waarin soorten zoals paarden misschien weer verwilderen, als ze daarvoor zouden kiezen. Voor hoofdbrekens onder dierendenkers zorgen de katten: burgerrechten vereisen een zeker beschaafd gedrag, en het roofdiergedrag van de poes voldoet daar niet aan.

Kymlicka schreef vijf jaar geleden samen met zijn vrouw Sue Robertson het invloedrijke boek Zoopolis, waarin hij zijn ideeën nader uitwerkt. Voor dieren die maar met één been in de mensenmaatschappij staan, zoals herten, ganzen of eekhoorns, acht Kymlicka de verblijfsstatus het meest geschikt, een rechtstoestand vergelijkbaar met die van toeristen. Volledig in het wild levende dieren zouden we moeten zien als inwoners van een andere, soevereine staat waar we niet zomaar iets te zoeken hebben.

Hoewel Kymlicka beseft dat de ideale, volledig bevrijde dierenwereld nog ver weg is en misschien wel nooit aanbreekt, wijst hij erop dat het nadenken erover nu al allerlei belangrijke nieuwe inzichten geeft in de huidige omgang met dieren.

Het hele artikel is (tegen betaling) hier te lezen. 

Bron: Volkskrant