wijken
wijken

Sterkere achterhand? Wijken op de volte

Nieuws

Wil je je paard zijn achterhand sterker maken en leren beter onder te brengen? Probeer dan eens te wijken op de volte.


Een basisoefening die erg effectief is om een paard sterker te maken is wijken voor het been op de volte. Deze oefening kan al voor een vierjarig paard, maar ook voor een verder gevorderd paard.

Volte verkleinen


Begin in stap of draf op een volte van 20 meter en verklein - al wijkend - geleidelijk aan de volte naar 10 meter. Ga zover tot je voelt dat je paard uit balans raakt. Als je paard zijn ritme is verstoord, maak je het iets minder moeilijk.

Buiging vragen


Zorg dat je buiging in het hele lichaam hebt en niet alleen de hals van het paard. Gebruik daarvoor je binnenbeen. Drijf daarmee naar je buitenteugel en misschien moet je je binnenteugel iets van de hals af doen bij een minder gevorderd paard. Haal nooit je binnenhand over de hals.

Volte vergroten


Maak vervolgens de volte weer groter voor je binnenbeen. Hiermee vraag je je paard zijn binnenbeen zowel opzij te zetten als onder zijn lichaam te plaatsen. Let erop dat je je paard niet over zijn schouder laat weglopen. Gebruik je buitenteugel om hem te begrenzen. Je kunt deze oefening op beide kanten gebruiken.

Tempowisselingen


Als je het moeilijker wil maken, kun je wat tempowisselingen toevoegen aan het einde van het vergroten van je cirkel. Ga dan naar stap of galop en houd in de gaten of het achterbeen dan onder het lichaam treedt.

In galop


Je kunt deze oefening ook in galop doen als je een meer ervaren paard hebt. Verwacht dan niet dat je paard volledig parallel zijwaarts gaat, omdat dit fysiek onmogelijk is in galop.

Bron: Horse and Hound