030120310_ABFweb
030120310_ABFweb Foto: www.arnd.nl

Ben jij klaar voor je eerste B-proef?

Nieuws

Je hebt één droom en dat is het rijden van officiële wedstrijden. Zoals ieder ander moet je beginnen in de B én dus B-proeven rijden. Samen met je instructeur ben je hiervoor hard aan het trainen. Jij en je paard lijken er klaar voor te zijn. Maar hoe weet je nou écht zeker of je klaar bent voor een B-proef? Hilde Smits is dressuuramazone en instructrice. Zij vertelt ons hoe je je het beste voor kunt bereiden op je eerste B-proef.

Er zijn natuurlijk enorm veel dingen die je thuis kunt oefenen voordat je op wedstrijd gaat. Maar eigenlijk alles, en dus ook een B-proef, begint met controle. Hilde geeft een tip om thuis mee aan de slag te gaan: “Rijd op verschillende punten, kort achter elkaar, tempowisselingen en overgangen. Rijd bijvoorbeeld bij iedere volgende letter in de bak je tempowisseling of overgang. Zorg dat je geen impuls verliest en dat je paard niet doordramt. Op deze manier kan je controleren of je paard niet doordramt én of die goed aan je been staat.” Zoals Hilde zelf zegt “Een goede voorbereiding is het halve werk.” Daarom geeft zij nog twee handige tips vóórdat je op wedstrijd gaat

Vreemd terrein

“Ga ook op vreemd terrein oefenen. Dan weet je alvast hoe je paard reageert. Zo kan je op vreemd terrein ook alvast oefenen op de controle.”

Proef leren

“Leer je proef van tevoren uit je hoofd. Zo weet je wat er gaat komen.”
We zouden natuurlijk allemaal graag met winstpunten en prijzen thuiskomen. Ook al is het pas de eerste keer dat je op wedstrijd gaat. Daarom heeft Hilde een checklist gemaakt wat zowel jij als je paard moeten kunnen voor een perfecte B-proef.

Jij kan het volgende tijdens een B-proef

  • In balans zitten en meegaan in de bewegingen van je paard
  • Met een rustige hand verbinding houden
  • Je paard in ontspanning rijden en spanning af laten vloeien
  • Vloeiende wendingen, figuren en overgangen rijden. Je voltes zijn rond en je lijnen recht
  • Controle houden of je paard in hoofd- en halshouding, het tempo van je paard en het sturen

Je paard kan het volgende tijdens een B-proef

  • Taktmatig lopen in alle drie de basisgangen
  • Taktmatig blijven in de wendingen, figuren an overgangen
  • In ritme lopen in de juiste volgorde van beenzetting
  • Ontspannen lopen
  • Met verbinding in de aanleuning lopen en hierbij zijn nek- en kaakgewricht ontspannen
“Natuurlijk wordt er in een B-proef niet verwacht dat je paard in dezelfde aanleuning en oprichting loopt als het paard van Edward Gal tijdens een Grand Prix proef.”
De voorbereiding is er. Je hebt thuis hard geoefend en deze checklist is voor jou en je paard eigenlijk maar een ‘piece of cake’. Tijd om op wedstrijd te gaan en te shinen tijdens je B-proef. Ook hiervoor heeft Hilde een paar tips die het rijden van jouw B-proef nóg beter kan maken.

Tips tijdens je B-proef

“Tijdens je B-proef krijg je de ruimte om je overgangen te rijden tussen twee letters. Maak gebruik van deze tijd om je overgang voor te bereiden. Zo kan je je overgang netjes rijden en goed afwerken. Rijd je proef voorwaarts, maar ga zeker niet jagen. Gaat er iets fout? Geen paniek! Er zijn nog 29 andere onderdelen waar je, door goed te rijden, voldoendes op kunt scoren.”
Tot slot heeft Hilde nog een gouden regel voor ons:

“Geef niet op als het een keer tegen zit. Oefening baart kunst. Paardrijden doen we voor ons plezier.”

 

Lees ook:

Bron: Bitmagazine.nl
B-proef