160317101_ABFweb
160317101_ABFweb

Dekenkwestie: Zo meet je of paard deken nodig heeft

Nieuws

Je komt ze nog steeds tegen dit warmere seizoen; paarden die onder deken staan. Het leidt bij menigeen tot grote frustraties. Hoe diervriendelijk is het? Prof. Dr. Eric van Breda, medisch fysioloog bij de Universiteit van Antwerpen, legt uit.


Als we Eric van Breda vragen wat hij vindt van het feit dat mensen ervoor kiezen om hun paard met warm weer onder een deken te laten staan, reageert hij stellig: “We mogen onze gevoelens niet projecteren op het paard. Wat je je dus altijd af moet vragen is of jij het koud hebt of je paard het koud heeft. De meeste mensen maken, al dan niet goed bedoelt, de denkfout dat ze paarden fysiologisch gelijkwaardig stellen aan de mens.” Dit wordt antropormofisme genoemd, zo legt hij uit. Maar hoe weet je nu precies wanneer je paard het koud heeft? Eric vertelt dat er een tweetal zaken zijn waar je rekening mee moet houden, onderverdeeld in feiten en je eigen vermogen om waar te nemen.

Hoe meet je of je paard het koud heeft?


Eric: “Zowel mensen als paarden hebben een ideale centrale lichaamstemperatuur van rond de 37-38 graden. Daarnaast is er een zogeheten thermoneutrale zone (TNZ) waar we rekening mee moeten houden.” Hiermee wordt de temperatuurzone bedoeld waarbinnen het paard zelf zijn temperatuur kan regelen zonder dat het paardenlichaam zich intern hoeft aan te passen. Eric benoemt dat deze TZN een belangrijke factor is in het bepalen of een paard wel of geen deken op moet. “Volgens diverse studies die zijn gedaan hebben paarden hebben een thermoneutrale zone die ligt tussen de -3 en de 25 graden. Ter vergelijking, bij mensen ligt deze zone veel minder ver uiteen, namelijk tussen de 25 en 30 graden.”

Samengevat wil het zeggen dat paarden zich veel minder snel aan hoeven passen aan de omgevingstemperatuur. Wat wil dat nu precies zeggen over het wel of niet opdoen van een deken? Eric vindt het onverstandig en raadt het af om paarden vanaf temperaturen van -3 graden een deken op te doen. Wel geeft hij aan dat er uitzonderingen bestaan. Voor paarden die geschoren zijn gelden andere regels. Hij geeft aan dat voor deze paarden een temperatuur van 11 graden of lager aanpassingen nodig zijn om ze de benodigde warmte te bieden.

Hoe zie je of je paard het koud heeft?


Wat paarden van nature geneigd zijn ze doen wanneer ze het koud hebben, is het meer gaan eten. Ze stoken ze hun interne kachel weer op. Wanneer dit niet voldoende helpt, zetten ze hun haren overeind (als ze niet geschoren zijn). Zo ontstaat er een luchtlaag tussen de haren dat op die manier functioneert als isolatielaag. Mocht dit allemaal nog niet voldoende helpen, dan zal het paard gaan rillen en klappertanden. Op die manier wordt er meer energie geproduceerd in het lichaam om de lichaamstemperatuur in stand te houden.

We hebben het nu over de vitale paarden gehad, maar wat nu als je paard ziek en/of oud is? Eric vindt dit een lastig te beantwoorden vraag. Hij vindt het belangrijk dat je het gedrag goed in de gaten houdt. Daaruit kun je al veel opmaken. “Zie je dat je paard meer begint te eten, ongeduldiger wordt of gaat rillen/ klappertanden? Dan is het zeker tijd voor een deken.” Hij adviseert daarnaast goed je gevoel te volgen.

Lees ook: Paard kiest: deken op of af? 

Bron: Bitmagazine.nl