Annemieke Brand bew2
Annemieke Brand bew2

De beste raad: ‘Een paard snapt niet dat jij boos en gefrustreerd bent’

Nieuws

Leermeesters hebben we allemaal. En wie met paarden omgaat, raakt nooit uitgeleerd. In deze rubriek vertellen Bit-lezers welke wijze raad ze nooit meer vergeten… Annemieke Brand (52) heeft nog iedere dag plezier van de lessen die ze als achtjarige leerde van haar instructeur, meneer Gabriëls uit Waalwijk.

“Als klein meisje wilde ik maar een ding: op paardrijden. Jarenlang heb ik gezeurd en toen ik acht was, mocht ik eindelijk op les van mijn ouders. Ik kreeg mijn eerste paardrijles op de manege van meneer Gabriëls in Waalwijk. Hij was een oud-cavalerist en een wonderlijke man. Een straffe instructeur die je vanaf les één écht leerde rijden. We reden altijd voor onszelf, nooit achter elkaar aan. Hij nam ons mee op buitenrit en we gingen toen ik wat beter kon rijden in rengalop over de stuifzandvlaktes van de Loonse en Drunense duinen. Het was geweldig.
‘Als je chagrijnig op stal komt, kun je beter niet gaan rijden’
Als mijnheer Gabriëls tijdens de les zag dat je gefrustreerd raakte, dan moest je afstappen. Je mocht pas weer opstijgen als je weer rustig was. Ik was nog wat te jong om dat te plaatsen, maar gaandeweg ben ik gaan begrijpen wat hij me heeft geleerd. Als jouw adrenaline omhoog gaat, gaat die van het paard ook omhoog. Op zo’n moment leer je allebei niks meer en heeft doorrijden geen zin. Dan kun je beter afstappen. En als je chagrijnig op stal komt, kun je beter niet gaan rijden. Een paard snapt niet dat jij boos en gefrustreerd bent, hij zal je altijd spiegelen. Van meneer Gabriëls heb ik geleerd respect voor paarden te hebben en ontzag voor hun kracht.
‘Een paard reageert op wat jij uitstraalt, hoe jij je voelt’
Sinds de tijd op die eerste manege loopt het leren over paarden als een rode draad door mijn leven. Ik denk niet dat ik ooit ben uitgeleerd. Dressuurrijden is tot mijn grote frustratie niet mijn sterkste kant, maar in mijn boekenkast staat ‘Das Gymnasium des Pferdes’ van Gustav Steinbrecht. Een prachtig boek en voor mij een naslagwerk dat me houvast geeft bij het systematisch gymnastiseren van mijn paard. Ik ben in opleiding tot certified trainer in de Monty Roberts methode. Ook tijdens die opleiding heb ik heel veel geleerd. Grondwerk is de basis, vandaaruit bouw ik mijn paard op tot een fijn, goed en betrouwbaar rijpaard. Respect kun je niet afdwingen, vertrouwen moet je verdienen. Als je duidelijk naar een paard bent, dan zal hij voor je willen werken. Een paard reageert op wat jij uitstraalt, hoe jij je voelt. Als jij gespannen bent, spant je paard zich. Uiteindelijk komen alle lessen die ik leerde neer op één uitspraak: wie goed doet, goed ontmoet.”
Bron: Bitmagazine.nl
Annemieke Brand bew