Setjesverslaafd
Setjesverslaafd

Setjesverslaafd: ‘Zelfs mijn onderbroek laat ik matchen’

Nieuws

Geld uitgeven aan matchende setjes voor je paard en jezelf: je kunt het – letterlijk – zo bont maken als je zelf wilt. Waar de een vooral gaat voor neutraal en functioneel houden anderen weer van ‘bling’ en shoppen ze zich suf om hun paard, en zichzelf, te laten opvallen in de ring en daarbuiten. Bit-lezer Mariska Bakker geeft een inkijkje in haar verzameling.


“Het begint ’s ochtends al”, lacht Mariska, die ook wel ‘de kleurenkoningin’ wordt genoemd. “Ik trek mijn kledingkast open en bedenk welke kleur ik die dag aantrek. Laat ik als voorbeeld rood nemen. Dan pak ik rode sokken, een rood hemdje en een rode trui. En, hoe raar het ook klinkt, dan kies ik zelfs een rode onderbroek.”

Op stal bedenkt ze vervolgens wat ze met Knockthreetimes gaat doen. “Ga ik wandelen, dan kies ik voor een rood halster. Daarnaast leg ik er dan een deken op met minstens één rood detail. Ik heb speciaal voor haar een bepaalde deken laten maken, zwart met rood met haar naam erop. Het gaat allemaal best ver.”

“Als je een Engels volbloed hebt en je wilt meedoen met de rennen, moet je geregistreerd worden. Naast je naam is het gebruikelijk dat je dan een kleur uitkiest zodat men jouw paard van een afstand kunt herkennen. Voor mij werd dat lila met donkerpaarse sterren. Daar begon het twaalf jaar geleden allemaal mee.”

Dubai en Oslo


Inmiddels heeft Mariska een bonte verzameling setjes verzameld. “Op stal heb ik een zadelkamer, daar heb ik drie zadelkasten waar al mijn hoofdstellen in hangen en mijn vijf zadels. Ik ben wat dat betreft echt koopverslaafd.”

Voor wedstrijden komt Mariska ook veel op renbanen in het buitenland, onder andere in Dubai, “Je loopt dan gewoon een hal binnen vol met hoofdstellen. En op de renbaan in Oslo is een ruitersportwinkel speciaal gericht op de rensport. Daar hangen dan veertig verschillende hoofdstellen. Zo kom je telkens met nieuwe snufjes thuis.”

Heb je niet genoeg?


“Ik geef minimaal 200 euro per maand uit aan setjes. Elke maand zijn er weer nieuwe losse items die ik wil hebben. Mijn vader zegt altijd: het is jouw geld, en je zorgt goed voor je twee paarden, dus je moet het zelf weten. Maar ik krijg wel vaak de vraag of ik nog niet genoeg heb. Mijn antwoord is dan altijd: dit had ik nog niet, dit is net wat anders!”

Ook anderen steekt ze aan. “Met de wedstrijden wordt het paard voorgeleid door een begeleider, in mijn geval mijn vader. Zelfs hem heb ik zover gekregen dat hij een overhemd met stropdas in de kleuren van het setje van het paard draagt.” Ook een vriendin komt er niet meer onderuit. “Sinds een jaar heb ik een tweede paard erbij waardoor ik samen met een vriendin kan gaan rijden. Op zulke dagen geef ik ’s ochtends al aan: ik rijd in het blauw! Met andere woorden: jij moet ook in het blauw. Dat doet ze dan ook, want de paarden moeten natuurlijk in dezelfde kleuren over straat.”

Lees ook Setjesverslaafd: ‘Waar mijn geld is? Dat staat op stal!’

Bron: Bit Mode voorjaar/zomer 2018
Setjesverslaafd