geld euro centen
geld euro centen

Wat kost een paard nou echt?

Nieuws

Om nieuwe paardeneigenaar een realistisch beeld te geven van wat een paard nou echt kost, deden we een oproep om te zien of Bit-lezers hun kosten wilde bespreken. Uit de vele inzendingen zijn vijf Bit-lezers gekozen om hun kosten te delen en één Bit-medewerker zal haar kosten delen.


Omdat er veel mogelijkheden zijn qua stalling, kosten voor wedstrijden en ga zo maar door, proberen we een aantal heel verschillende kostenplaatjes te laten zien.

[caption id=”attachment_93191” align=”alignleft” width=”332”] Annemieke met Nienke Marah[/caption]

Annemieke Smit


De eerste die inzicht wil geven is Bit-lezer Annemieke Smit. Annemieke heeft twee Friese paarden, Dieuwertje en Nienke Marah, gestald staan op een pensionstal in Friesland. Annemieke woont op tien minuten afstand van de stal en heeft daarom gekozen wel zelf de stallen uit te mesten. Voor deze pensionstal betaalt zij € 200 per paard, per maand. Annemieke is een fanatieke ruiter en volgt iedere week met haar beide paarden een les, dit kost iedere week € 30 per paard. Haar paard Nienke Marah heeft ze nog maar net, om elkaar goed te leren kennen volgt ze op dit moment erg veel lessen. Met Dieuwertje start Annemieke regelmatig een wedstrijd. Een hoop extra kosten dus. Doordat Annemieke veel op stap gaat met haar paarden heeft ze nog een aantal extra kosten. Zo heeft ze een andere auto aangeschaft om een trailer te kunnen trekken en gaat ze binnenkort haar BE-rijbewijs halen zodat ze zelf op pad kan. Het complete kostenplaatje van Annemieke vind je hieronder (we gaan er hierbij vanuit dat er vier weken in een maand zitten).[caption id=”attachment_93193” align=”alignright” width=”287”] Milou & Magic Mike[/caption]

Milou Louwerse


Ook Bit-lezer Milou Louwerse geeft graag een kijkje in haar kosten. Milou is 19 jaar en studeert, ze heeft een tien maand oude hengst genaamd Magic Mike. Deze staat bij haar ouders aan huis samen met twee Shetlanders. Milou draagt zelf alleen de kosten voor Magic Mike, haar ouders zorgen voor de Shetlanders. Milou kocht Magic Mike toen hij vier maanden oud was. Op dat moment was hij erg bang en ze besloot natural horsemanship lessen met hem te gaan volgen. Hiervoor betaalt ze € 10 voor een kwartier tot een half uur les. Milou is nu zes maanden eigenaar van Magic Mike en is per maand gemiddeld € 275 kwijt. Dit gaat op aan zaken als hooi, stro, brokken, hoefsmid, maar ook dierenartskosten.

[caption id=”attachment_93194” align=”alignleft” width=”256”] Jet & Follow Me[/caption]

Jet van Osch


Bit-lezer Jet van Osch heeft vier paarden bij haar huis staan. De 35-jarige New Forest pony Rocky van haar schoonzus, de achtjarige KWPN’er Follow Me, de 19-jarige KWPN’er Rude Boy die van zijn pensioen mag genieten en de zelf gefokte jonge KWPN’er van twee en half Konfetti. Wanneer alle vier haar paarden aan huis staan, is Jet gemiddeld zo’n € 600 à € 700 per maand kwijt aan onderhoud, verzorging en lessen. Jet is een fanatieke ruiter en rijdt vaak twee keer per maand een wedstrijd met Follow Me, dit kost iedere keer € 20 à € 25 aan inschrijfgeld. Om ervoor te zorgen dat ze de hele winter door kon trainen, heeft ze Follow Me vier maanden op een pensionstal gestald. Hierdoor was ze iedere maand € 325 extra kwijt. Daarnaast koopt Jet regelmatig leuke spulletjes, zoals dekjes, voor haar paarden. Hier besteed ze iedere maand gemiddeld zo’n € 100 aan. Pony Rocky is ook een grote kostenpost. Hij is met zijn 35 jaar niet de jongste meer en helaas komt ouderdom met gebreken. Rocky heeft nauwelijks nog kiezen en daardoor vooral moeite met eten. Hij krijgt daarom speciale voeding. Alleen al aan deze voeding is Jet ieder jaar zo’n € 530 extra kwijt bovenop zijn normale verbruik.

Verschillen


Aan deze drie amazones zie je al hoe groot de verschillen zijn. Een paard kun je op vele verschillende manier houden, iedere manier heeft zijn voor- en nadelen en de wensen van iedere paardeneigenaar verschillen. In principe kun je de kosten zo hoog maken als je zelf wilt, maar onthoud bij de aanschaf van een paard altijd dat deze een basis verzorging nodig. Hier komen iedere maand vaste kosten voor terug.

Deel 2


Volgende week kun je deel twee online vinden. Hierin geven opnieuw enkele Bit-lezers inzicht in hun kosten en zal ook één Bit-redacteurhaar kosten delen.

Bron: Bitmagazine.nl
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding