Val
Val Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Herken jij een hersenschudding na een val van je paard?

Nieuws

Het overkomt de meeste ruiters wel eens: een val van hun paard. Een hersenschudding is dan niet ongewoon, maar wordt niet in alle gevallen goed herkend. Dat is jammer, want een hersenschudding kan lelijke gevolgen hebben. Weet jij hoe je een hersenschudding kunt herkennen?

De Hersenstichting omschrijft een hersenschudding als: ‘een lichte vorm van traumatisch hersenletsel die ontstaat na een harde klap op het hoofd’, maar je kunt het ook oplopen door de schok van het vallen op een ander deel van je lichaam, zoals je nek of rug.

Uit onderzoek van de Hersenstichting blijkt dat sporters met name licht hoofd- en hersenletsel onderschatten. Dat komt vooral omdat andere gevolgen, zoals een breuk of kneuzing, duidelijker voelbaar zijn. Van een hersenschudding merk je niet altijd iets, tenzij je bijvoorbeeld geheugenverlies hebt na een val. De symptomen van een hersenschudding kunnen pas later optreden, zelfs na een paar dagen. Dat maakt een hersenschudding soms lastig te herkennen.

Mogelijke gevolgen van een hersenschudding

Volgens de Hersenstichting zijn dit de mogelijke gevolgen van een hersenschudding, en dus ook de symptomen waar je een hersenschudding aan zou kunnen herkennen:

  • Hoofdpijn
  • Verwardheid
  • Sufheid
  • Misselijkheid of braken
  • Duizeligheid
  • Instabiel lopen
  • Emotioneel reageren
  • In shock (daar weet je zelf vaak weinig van)
  • Geheugenverlies. Het geheugen van voor de val komt vaak langzaamaan terug, maar wat er na een val gebeurd is, kun je minuten tot uren vergeten. Soms komt een stuk van een gebeurtenis zelfs nooit meer terug.

Serieuze gevolgen of gevolgen op de langere termijn zijn:

  • Bewusteloos raken na de klap tegen het hoofd. Dit duurt een paar seconden tot minuten.
  • Hoe langer het geheugenverlies van de tijd na een klap duurt (posttraumatische amnesie, PTA), hoe groter de kans op restverschijnselen: hoofdpijn, vermoeidheid of concentratiestoornissen.
  • Langdurige hersenschade.
  • Depressie.

Het is belangrijk om na een val snel en op de juiste manier te handelen, zodat schadelijke gevolgen beperkt blijven.

Wat kun je doen als iemand valt?

Een hersenschudding hoeft dus niet meteen duidelijk te zijn. Hoe kun je deze dan toch herkennen? Het makkelijkste is door degene die gevallen is gewoon simpele dingen te vragen:

  1. Test de oriëntatie in tijd, plaats en persoon. Bijvoorbeeld: Welke dag is het vandaag? Op welke plek zijn we? Wie is er bij je?
  2. Test de concentratie. Bijvoorbeeld: Kun je tellen tot dertig? Wat zijn de dagen van de week van achteren naar voren?
  3. Test het geheugen. Wat is er gebeurd? Wat heb je gisteren gedaan? Welk paard rijd je? Welk paard rijd ik? Wat heb je vorige week in de les geleerd?

Rijd je regelmatig met dezelfde mensen? Dan zie je sneller of er gedragsverandering optreedt. Let daar direct na de val, maar ook in de periode daarna goed op.

Bij twijfel: ga naar huisarts

Aan de buitenkant is een hersenschudding niet te zien. Daarom is het verstandig om bij twijfel naar de huisarts te gaan. Die kan beter een inschatting maken van de risico’s en gevolgen van een val en als dat nodig blijkt te zijn, doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Het belangrijkste advies na elke val: ga niet rijden totdat je zeker weet dat je geen hersenschudding hebt! Neem je klachten serieus en laat je verder onderzoeken als je het niet helemaal vertrouwt.

Natuurlijk kan iedereen een keer van zijn paard vallen. Gelukkig kun je genoeg doen om de gevolgen daarvan zoveel mogelijk te beperken. Een cap vangt de ergste schokken op en beschermt daarmee je hoofd. Ook door het volgen van valtraining kun je veel narigheid voorkomen en regelmatig schriktraining doen met je paard is altijd een goed idee.

Bron: Bitmagazine/Hersenstichting