MVDL_ (389)
MVDL_ (389)

Oplossingsgericht trainen!

Nieuws

“Hij kan 23 uur doen waar hij zin in heeft, dat uurtje voor mij moet ie maar aan de bak.” In de wandelgangen hoor je vaak dezelfde uitspraken. Uitspraken vanuit ons mens-zijn, uitspraken die comfortabel voelen en ons een beetje voor de gek houden. Laten we het eens omdraaien!


Wij doen 23 uur van alles en nog wat en dat overige uur focussen we ons compleet op ons paard. We hebben verwachtingen, nemen aan dat het paard op ons staat te wachten, hebben een plan, motivatie en drive. Soms nemen we vanuit die 23 uur nog wat mee naar stal. Iets van thuis, of van het werk, of focussen we op de wedstrijd volgende week. Als je wat meeneemt is een fijn uur met je paard niet altijd vanzelfsprekend. Frustratie kan op de loer liggen. Hoe krijg jij nou altijd een fijn uur?


Ben je al bekend met oplossingsgericht trainen? Waarin je altijd zoekt naar iets dat WEL gaat? Zodat je altijd iets ‘wint’ in een training en je dankbaar bent voor wat je ontvangt of wat je het paard die dag WEL kan leren? Het is omschakelen, van verwachten naar ontvangen. Het gaat je echter ongelofelijk veel brengen: minder frustratie, meer liefde, meer zachtheid, meer vertrouwen. Kortom een fijne relatie!


Tip 1: Van NIET naar WEL!


Soms lukt iets niet. Denk eens aan een schouderbinnenwaarts die niet lukt. Het voelt niet goed, je wilt langere stukken, tracht je paard scherper te maken en hij moet meer buigen in zijn lijf. Je blijft maar oefenen en oefenen. Maar het wil toch niet helemaal zoals jij voor ogen hebt.


Je ziet waarschijnlijk vooral dat wat NIET gaat. Maar wat gebeurt er als je je kunt focussen op wat WEL lukt?


  1. Tussen mindere passen zitten altijd enkele die WEL goed gaan.
  2. Waarom lukken die passen WEL, wat deed je anders?
  3. Doe meer van wat WEL lukt: neem genoegen met kortere stukken.
  4. Doe pas meer van wat eerst niet ging als de korte stukken bevestigd zijn.
  5. Dit mag ook meer sessies (over dagen verdeeld) duren 😉.

Van niet naar WEL helpt je te zien dat je wel degelijk progressie maakt!


Tip 2: Logica!


Balansproblemen komen veel voor. Denk hierbij aan een paard dat door je binnenbeen heen valt, over de buitenschouder weg loopt, veel te hard draaft, of plat door de bocht gaat in galop.


Als je denkt in oplossingen vraag je jezelf af: waarom lukt dit niet? Waarom zijn er balansproblemen? Op vragen zijn altijd meerdere antwoorden te geven. Neem de galop als voorbeeld: je paard gaat plat door de bocht. Logica kan helpen dit op te lossen:


  1. Een paard vindt cirkels en bochten galopperen ingewikkeld. Zijn natuur laat hem vooral rechtuit galopperen. Het zijn onze omheiningen die het paard belemmeren.
  2. Als de bak moeilijk is, is buiten rijden wellicht een oplossing. In de vrije natuur kan het paard, met jou op de rug, langere stukken rechtuit galopperen, zodat ‘ie zelf zijn lichaam in balans kan leren brengen. Dan hoef jij minder te doen, en krijgt het paard zelfvertrouwen.
  3. Vind je buiten galopperen spannend? Vraag een collega-ruiter met een braaf paard om mee te gaan. Galoppeer eerst een kort stuk, na een langere stapsessie. Voelt het vertrouwd, galoppeer dan telkens een langer stuk.

Als je logisch nadenkt en de natuur van het paard als uitgangspunt neemt, zijn er altijd mogelijkheden die gaan bijdragen aan het gewenste resultaat!


Tip 3: In de hoeven van jouw paard!


Als je in oplossingen denkt, kun je uitdagingen bekijken vanuit de hoeven van je paard. Stel je voor: jouw paard is kijkerig in de rijbak. In één hoek bij de bloembak blijft ‘ie alert en wijkt ‘ie telkens uit, loopt door je hulpen heen of stopt…


Vanuit de hoeven van mijn paard zie je dat:


  1. Die bloembak verdacht veel lijkt op een leeuw. En ik duw je naar die leeuw. Je zult veel tegendruk geven om niet bij die leeuw te geraken. Maar ik duw harder en harder en je raakt steeds meer gespannen. Je begrijpt het niet en doet er van alles aan om maar niet naar die leeuw te hoeven gaan. Je weet niet wat die leeuw gaat doen en je instinct zegt dat je daar niet moet zijn. Ik vind dat je niet moet zeuren en zal alles doen om je daar te krijgen. Uiteindelijk geef je toe. Maar je hebt niets geleerd, je bent namelijk overspoeld met gevoelens van hulpeloosheid.
  2. Of: ik leg je uit dat die leeuw er wel is maar jou niets kan doen. Want voordat je bij die leeuw bent neem ik je mee naar iets anders, ik laat je bijvoorbeeld een andere oefening doen, ik laat je net voor die leeuw de volte op gaan en die maken we groter en groter, ik laat je niet alleen. Door te doen wat ik normaal ook doe, en door rustig te blijven ga jij steeds minder op de leeuw letten en meer op mij. Want als ik die leeuw niet eng vind en die leeuw mij schijnbaar niets doet ben jij ook veilig. Je voelt je zelfs dapper! Je leert dat je het kunt!

Oplossingsgericht denken in je training geeft je een plan, dat plan geeft je handvatten in de begeleiding van je paard en die (bege)leiding geeft jullie samen een succesje en meerdere succesjes geven jullie samen vertrouwen. Het recept om een toptrainer te worden!


Uitdagingen


Kortom, de theorie van oplossingsgericht trainen is eenvoudig: als iets niet werkt, stop er mee en doe wat anders. Als iets wel werkt, doe er meer van. Als iets wel werkt, neem dan genoegen met minder van hetzelfde om er later weer meer van te proberen. Als iets wel of niet werkt, leer het (van) anderen.


In de praktijk is oplossingsgericht echter nog niet zo eenvoudig. Het vergt een andere mindset. En mindset is iets dat je actief zal moeten trainen. Er zijn altijd meerdere oplossingen voor hetzelfde probleem, het vinden van de juiste oplossing voor jou en je paard is daarom een soort trial en error. Maar het maakt je een positieve paardentrainer die geen probleem, maar een uitdaging ziet!
Deskundigen artikel:Monya Spijkhoven: Oprichtster, trainer, docent en instructeur van de Gelukkige Ruiter Academie - Instructeursopleidingen, gedragskundige voor paard & ruiter, 30 jaar ervaring vanuit een geheel eigen(wijze) filosofie waarin welzijn steevast een rode draad vormt.Celine van der Stroom: Eigenaar van een paddock paradise en trainingsstal, kundig in rijkunst, houding & zit specialist, bedreven in horsemanship en gedreven in communicatie tussen ruiter en paard.


Bron: Bitmagazine.nl