cropped-Hitte-zomer-FOTO-ARND-Large.jpg
cropped-Hitte-zomer-FOTO-ARND-Large.jpg

Zo kom jij de warme dagen door

Nieuws

De komende dagen blijft het zomers, zelfs tropisch! warm. We hebben het er al vaker over gehad, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Met deze tips komen jij en je paard de dagen wel door.


Pas je routine aan


Gaat je paard overdag naar buiten? Kies tijdens deze temperaturen liever voor een ander tijdstip. Het meest gunstig is natuurlijk ’s nachts, lekker koel! Heb je deze mogelijkheid niet? Kies er dan voor om je paard in de vroege of late uurtjes naar buiten te doen. Vermijd in ieder geval de brandende middaguren.


Zorg voor schaduw


Staat je paard toch buiten overdag? Check dan of er voldoende schaduw is. Let er ook op dat de schaduw draait gedurende de dag. Het kan zomaar zijn dat dat verkoelende plekje ’s middags verdwenen is.


Laat maar waaien


Ventilatoren kunnen je helpen om het lekker koel te houden in de stal. Het zorgt voor een lekker verkoelend briesje in de gangen. Pas wel op dat je paard niet bij snoeren of stekkers kan!


Koel en fris water


Zorg ervoor dat je paard de hele dag koel en fris water heeft. Een emmer in een weiland wordt al snel warm. Je paard drinkt hier niet graag van en krijgt op die manier niet voldoende vocht binnen. Water dat te lang stilstaat kan zelfs ongezond worden. Drinkt je paard onvoldoende? Breng de vochtbalans dan weer op peil met elektrolyten. Dat kun je bijvoorbeeld doen met een zoutblok of door het hooi te bevochtigen met zout water.


Slow down


Doe het lekker rustig aan. Als het even kan, rijd dan op tijdstippen wanneer het nog lekker koel is. Vroeg in de ochtend of laat in de avond. Lukt het niet en moet je toch echt in de warmte rijden? Maak het werk dan wat lichter en verkort je training. Koel je paard na de training rustig af en biedt regelmatig kleine slokjes water aan.


Verander niet te veel


Om aanpassingen kun je niet heen, maar voorkom te veel veranderingen in jullie routine. Te veel verandering kan zelfs een uitnodiging zijn voor koliek.


Pas op voor zonnebrand


Dit geldt vooral voor witte paarden en paarden met veel aftekeningen. Met deze temperaturen kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Smeer kwetsbare delen zoals de neus in met zonnebrand of gebruik bijvoorbeeld een vliegendeken. Check bij deze laatste wel of het niet te warm is onder de deken. Synthetisch materiaal kan ervoor zorgen dat je paard nog meer gaat zweten!


Zet de schaar erin!


Een goed excuus om je paard even wat extra aandacht te geven. Je helpt je paard enorm door lange manen of veel behang wat te kortwieken. Denk er wel aan dat haren ook beschermen tegen zonnebrand, dus maak het niet te kort 😊


Herken een zonnesteek


Jij kent je paard als geen ander. Houd hem dus goed in de gaten. Vertoont je paard vreemd gedrag? Doe dan een extra check. Controleer de hartslag, temperatuur en ademhaling.


Bron: Thehorse.com