image003
image003 Dit is niet een foto van de paarden uit het Friese Marrum.

Reddingsactie van de paarden in Marrum

Welzijn

Het is alweer even geleden, de wereldberoemde reddingsactie van de paarden in het Friese plaatsje Marrum. Meer dan 200 paarden kwamen na de Allerheiligenvloed van 2006, een zware storm waarbij hun land was ondergelopen, vast te zitten op een kwelder. En hoewel paarden door water kunnen lopen en zwemmen, was deze vloed levensbedreigend voor de kudde. De dieren leken kansloos, maar een ingeving van de Friese Micky Nijboer bracht uitkomst. Een terugblik. 

Koninklijke Landmacht 

In de nacht van 31 oktober op 1 november van dat jaar zaten de 200 paarden als ratten in de val: door de wind en het hoogwater (er stond anderhalve meter water boven het land) zagen ze geen enkele kans om de kwelder bij het Friese plaatsje Marrum te verlaten. De Landmacht leek met speciale voertuigen – met een gewone auto met standaard WA-verzekering kom je niet ver – uitkomst te bieden, maar deze reddingspoging mislukte. Het was uiteindelijk niet het leger maar Friezin Micky Nijboer die met de briljante oplossing kwam. 

Ze handelde vanuit het perspectief en kuddegedrag van paarden en bedacht zo dat een gehalsterde merrie, die naar de wal geleid zou worden, door de rest als leidinggevende zou worden gezien. Op de website van de gemeente Marrum en op YouTube staat een filmpje waarin je met waarschijnlijk stijgende bewondering ziet hoe de zes ‘lokpaarden’ door het water naar de 227 paarden tellende kudde waden, en hoe ze gevolgd worden naar de veilige, hoger gelegen zeedijk. Helaas haalden 25 paarden het niet door onderkoeling, verdrinking of longontsteking. 

Nasleep 

De eigenaar van het stuk land leek beroep te kunnen gaan doen op zijn rechtsbijstandverzekering, want er werd strafrechtelijk onderzoek overwogen. Na korte tijd werd hij echter vrijgelaten met een reprimande en de afspraak dat er zich op het jaarlijks onderlopende stuk land in bepaalde perioden geen dieren mochten bevinden. Voor een aantal schapen bleek dit helaas niet afdoende aangezien deze enkele jaren later het leven lieten bij soortgelijk geval van hoogwater, op een datum die buiten de wettelijke maatregel viel. 

Boek en wandelroute 

Micky Nijboer beschrijft in het boek ‘Zonder trommels en trompetten’ uitvoerig hoe ze de reddingsoperatie heeft beleefd, en ook de minder positieve kanten van de nasleep van het hele gebeuren. Op haar website Micky Nijboer - horses of Marrum houdt ze een blog bij en kijkt ze zo nu en dan terug wanneer haar finest moment weer in het nieuws is. Laurens Aaij won met de iconische foto van de paarden een Zilveren Camera in de categorie Landelijk Nieuws - al was het gewoon wereldnieuws. Op initiatief van dorpsbelang Marrum Westernijkerk, It Fryske Gea en Sense of Place is er een wandelpad met een monument geopend, dat het hele verhaal vertelt en zo blijvend herinnert aan deze legendarische reddingsactie.

Bron: Aangeleverd commercieel bericht