dorien edi
dorien edi

Editorial: Brandbrief aan de paardensector

Nieuws Manege Verzorging

Brand op stal, je paard in levensgevaar. Een horrorscenario waar je liever niet aan wilt denken. Dat blijkt ook wel, want op de meeste stallen wordt weinig aandacht besteed aan brandpreventie, zo blijkt uit een Bit-enquête die 600 lezers invulden. Niet bepaald een geruststellende gedachte...

Elf stalbranden

Dit jaar alleen al vonden er tot en met augustus elf stalbranden plaats. Volgens cijfers van LTO vonden in de afgelopen vijf jaar 27 stalbranden plaats, waarbij in totaal dertig paarden omkwamen. Het zal je paard maar zijn. 

Manege

Staat jouw paard op een FNRS-manege of heeft jouw stal een certificaat van Stichting Veilige Paardensport, dan kun je ervan op aan dat er aandacht is voor brandpreventie en daar ook op wordt gecontroleerd. Deze zekerheden zijn op andere stallen niet gegarandeerd. De regelgeving vanuit de overheid is wat betreft brandveiligheid op paardenstallen en -bedrijven summier. 

Evacuatieplan 

In veel stallen is geen evacuatieplan aanwezig. Zit de stal ’s nachts op slot, dan zijn de paarden bij voorbaat al bijna kansloos als er brand uitbreekt. Slechte bedrading is de nummer één boosdoener bij het ontstaan van brand in de stal, gevolgd door landbouwmachines en broei in het hooi. Vaak wordt een stalbrand effectief ‘geholpen’ door het aanwezige stof. Spinnenwebben zijn fantastische vuurgeleiders. Door datzelfde stof is het ophangen van reguliere rookmelders zinloos.

Geen prioriteit

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ongeacht de regelgeving. Uiteindelijk kan op iedere stal brand uitbreken, maar de kans op een stalbrand zo klein mogelijk maken zou bij stalhouders prioriteit moeten hebben. En dat heeft het niet! Brandpreventie op stallen is een ondergeschoven kindje.

Enquete 

Misschien is het omdat de meeste mensen akelige stalbrandverhalen alleen uit de media kennen en er dus niet direct mee te maken hebben gehad. Van de Bit-lezers geeft 96% aan dat er geen jaarlijkse brandoefening op hun stal plaatsvindt, terwijl 74% dat wel een goed idee vindt.

Broodnodig bewustzijn

Waar wachten we nog op? Laten we dan vooral de lokale brandweer betrekken bij onze jaarlijkse oefening. Niet om met waterslangen, helmen en rookgordijnen een brand te simuleren, maar om vertrouwd te raken met paarden en hun gedrag bij gevaar. Noodzakelijk, want 80% van de brandweermensen heeft geen ervaring met paarden of is er zelfs bang voor. Samen het evacuatieplan doornemen en een noodhalster leren knopen, schept een band en een stukje broodnodig bewustzijn in onze sector.

Je lees alles over brandveiligheid in ons nieuwste dossier vanaf 6 oktober is Bit 275 te koop in de webshop.