Corona voordelen
Corona voordelen

Haal het beste uit de coronaperiode

Nieuws

Het is een raar jaar. Corona kwam om de hoek kijken en veranderde alles. Ook voor de hippische sector. Instructrice klassieke rijkunst Marloes Bode Bullens vertelt je hoe je het beste uit deze coronaperiode kan halen.


Druk eraf


Doordat er geen wedstrijden meer zijn, merkte Marloes Bode Bullens dat ze haar paarden anders is gaan trainen. “Als ik wedstrijden rijd wil ik graag goede resultaten neerzetten. Vaak betekent dit in de praktijk dat ik oefeningen en lijnen uit de proeven train en herhaal om ze bevestigd te krijgen. Zonder wedstrijden merk ik dat er meer ruimte is voor andere dingen. Ik ben meer bezig met het verbeteren van de basis en probeer nieuwe dingen uit. Er zijn meer manieren om je paard en jezelf te verbeteren en doordat de druk nu niet meer ligt op presteren op concours gun ik mijzelf meer de ruimte om deze manieren te ontdekken.”


Nieuwe dingen uitproberen


Nu er geen wedstrijden zijn, is het de ideale tijd om nieuwe dingen uit te proberen. Ook Marloes probeert meer dingen uit, wat zeer positief uitpakt: “Nu ik zelf meer ruimte ervaar om te trainen zonder focus op wedstrijden, probeer ik andere dingen en geniet ik meer van het rijden. Ik ga vaker op buitenrit, probeer grondwerk en vind het plezier in het springen terug. Nu mag ik meer proberen en fouten maken van mijzelf waardoor ik andere manieren ontdek om mijn doelen te behalen.”


Online wedstrijden


De KNHS kwam al snel met alternatieve oplossingen voor wedstrijden. Zo ontstond het nieuwe concept: de online wedstrijd. Ook Marloes deed hier aan mee. “Voor corona was ik Z1 startgerechtigd met mijn eigen paard Indy. De online wedstrijd zorgde er voor dat ik in een veilige omgeving voor het eerst deze nieuwe proef kon rijden. Ik vond de eerste keer Z1 starten met haar best spannend. Het was dus heel fijn om dit zonder toeschouwers, op de cameravrouw na, te kunnen doen.” Met haar trainingspaard startte ze in deze periode voor het eerst een wedstrijd. “Ik kon op deze manier ervaren wat wedstrijdspanning met ons doet en waar we staan in de training, zonder dat er gelijk teveel druk bij komt kijken.”


APK van het paard


In deze coronaperiode kun je ook een extra APK van je paard doen. “De osteopaat en zadelmaker kunnen bijvoorbeeld een keer extra komen. Die dingen willen er nog weleens bij in schieten en nu is daar extra tijd voor. Op die manier kan je paard weer optimaal presteren.”


Trainingen voor de ruiter


Ook als ruiter heb je nu extra tijd om je verder te ontwikkelen. “Als ruiter kun je online webinars, challenges en clinics volgen om jezelf bij te scholen. Deze ervaar ik altijd als zeer leerzaam, maar het is iets waar ik mezelf normaal gesproken de tijd niet voor gun.”


Bron: Bitmagazine.nl