petra vlasblom
petra vlasblom

Q&A Petra Vlasblom nav webinar

Nieuws

In het Bit-webinar ‘Bouwen aan vertrouwen’ van 3 december legde Petra Vlasblom de acht basisprincipes van haar werkwijze uit. Er werden enorm veel vragen gesteld door de kijkers. Super leuk! Helaas kon Petra die avond niet iedere vraag beantwoorden. Hierbij de overige vragen en antwoorden! 


Katrina Bull: Mijn paard vond in het bos rijden bij zijn vorige eigenaar heerlijk. Hij is nu een maand bij ons en vindt het bos rijden eng. En bij rijden bedoel ik ook samen wandelen. De eerste 2 weken bij ons vond hij het bos heerlijk, nu is het eng?

Beste Katrina,
Ik heb net niet genoeg informatie om deze vraag volledig te kunnen beantwoorden. Het kan zijn dat jouw paard in het begin overdonderd was door de verhuizing, de nieuwe stal, alle nieuwe paarden en een nieuw baasje. Jouw paard heeft in die situatie jouw leiderschap volledig aanvaardde en ging graag met je mee op buitenrit. Het kan zijn, maar dat weet ik niet zeker (doordat ik niet kan doorvragen), dat je paard nu z’n rangorde heeft gevonden in de kudde, op stal en bij jou. 


Het kan zijn dat hij nu liever bij de (veiligheid) van de kudde blijft dan met jou naar buiten te gaan voor een wandeling of een buitenrit. Ga je alleen met je paard of zijn er nog andere paarden bij? Want dat zou je eens kunnen proberen met andere paarden. Als dat probleemloos gaat zou je kunnen werken aan jouw leiderschap. Om hem alleen mee te kunnen nemen kun je gaan werken aan leiderschapsoefeningen onder het zadel en aan de hand. Je zou les in grondwerk kunnen nemen, zodat jij en je paard het grondwerk meteen op de juiste manier leren. Je mag mij uiteraard ook bellen om het één en ander hierover persoonlijk te bespreken.

Marjolein van Loon: Mijn paard gaat braaf staan kijken naar iets wat hij spannend vindt. En daarna loopt hij voor me langs met zijn schouder om het toch maar te ontlopen.
Mijn paard reageert afwijkend als hij iets spannends ziet. We kijken er samen naar en hij gaat rustig mee kijken. Daarna wil hij zelfs even een hapje gras nemen en kan dan ineens in mijn ruimte komen en het toch ineens eng vinden.
Later in het webinar: Mijn paard kan als (overgangs gedrag?) bokken op de plaats of als mijn paard iets eng vind of ergens van schrikt, dan bokt hij. Ook kan hij plots gretig gaan grazen en dan ineens weg willen. Hij


Beste Marjolein,
Ik weet niet zeker of ik deze vraag heb beantwoord tijdens het webinar, maar ik zou je zeer aanraden om met dit paard een schriktraining of een privétraining te volgen waarin je dit gedrag juist gaat opzoeken, uitlokken en trainen. Jouw paard zal door z’n training leren om moediger te worden en jij leert om jouw paard te begeleiden en om in een lastige situatie de leiding en de controle te houden. Ga het probleem juist aan en daarmee ontwikkel jij jezelf én je paard. Jij houdt te allen tijde de controle en je houdt contact en verbinding in zo’n situatie, waardoor zo’n enge situatie voortaan controleerbaar en geheel veilig blijft. Mocht je meer vragen hebben, mag je mij daarover uiteraard bellen: 06-51111522.

Ilse van Gorp: Mijn paard blijft niet staan bij het opstijgen. In het begin (van het zadelmak maken) deed ze dit wel heel goed, maar het wordt steeds erger... Is hier een tip?

Beste Ilse en Evelyn,
Er kunnen meerdere dingen aan de hand zijn. Bij dit soort problemen (het paard was altijd braaf nu ineens niet meer) kan er fysiek ongemak spelen.
De volgende 3 dingen moeten goed gecheckt worden om uit te sluiten dat jouw paard geen pijn of fysiek ongemak heeft. Een paard kan natuurlijk alleen maar laten zien dat hij ongemak heeft door vervelend te reageren wanneer je dat gaat doen wat hij niet prettig vindt. Dat hoeft dus niet altijd meteen een gedragsprobleem te zijn, maar het kan ook zijn dat het paard jou iets duidelijk wil maken. 


Zadel
Het zadel kan bijvoorbeeld niet passend zijn en tijdens het rijden ongemak veroorzaken. Je hebt een jong paard, is het zadel door een zadelmaker op jouw paard passend gemaakt of ‘zomaar’ gekocht? Ik kan niet op iemand anders z’n schoenen een marathon lopen, dan krijg ik zeer waarschijnlijk pijn m’n voeten. Het is voor een paard extreem belangrijk dat het zadel (door een zadelmaker) op de bouw en rug van het paard aangepast is en goed passend ligt. Laat een professioneel zadelmaker eens een zadelcheck doen om dit zeker te weten. 


Rugpijn
Laat het paard z’n rug eens behandelen en controleren door een osteopaat, deze kan goed beoordelen of er misschien ruggenwervels in de rug scheef zitten en of de heup evt. scheef staat. Ik heb al vaker paarden met dit gedragsprobleem gezien die achteraf gewoon rugpijn of een scheef werveltje in de rug hadden.

Als het paard tijdens het rijden iets onprettigs ervaart, kan hij ook al gaan reageren bij het opstijgen. Dus je zou ook nog eens naar de mond, bit en tanden kunnen kijken. Wanneer is de paardentandarts bij jouw paard geweest? Een paardengebit moet (minimaal) eens per jaar nagekeken worden door een paardentandarts om te checken of er geen haken aan de tanden en kiezen zit. Het bit ligt namelijk precies tussen de tanden en kiezen en als er haken op zitten, dan kan dat pijn doen. Het kan zelfs zo zijn, dat wanneer het paard pijn in z’n mond heeft tijdens het rijden, hij de associatie met alles wat voorafgaat aan het rijden (dus ook opzadelen en opstappen) negatief gaat benaderen. Laat dan ook voor de zekerheid de maat en pasvorm van je bit controleren.


Mocht al het bovenstaande gecheckt zijn en in orde zijn, dan pas kun je het paard gaan leren om weer stil te blijven staan tijdens het opstappen. Maak daar een training van (dus steeds weer opstappen en afstappen). Leer je paard om, wanneer jij bent opgestapt, z’n hals naar jou toe te draaien om een snoepje te krijgen. Binnen de kortste keren staat je paard te wachten met z’n hals gebogen naar jou terwijl jij opstapt. Laat het paard even wachten en geef ‘m het snoepje net voordat jij het commando geeft om weg te stappen. Mocht je meer vragen hebben, mag je mij daarover uiteraard bellen. Succes met het checken van bovenstaande en daarna veel succes en plezier met de training!

Katty Jooken: Kan je wat concrete oefeningen geven rond het leiderschap?


Beste Katty,
Belangrijk is het behouden van jouw persoonlijke ruimte tijdens het grondwerk. Dat is ook zichtbaar in de diverse filmpjes die te zien zijn in de Challenge. Verder is jouw timing, heldere communicatie, het gebruik van jouw lichaamstaal en het overbrengen van rust naar jouw paard heel belangrijk. Hoe rustiger en zelfverzekerder jij bent, hoe makkelijker jouw paard jouw leiderschap kan accepteren. Neem eens les in deze manier van grondwerk en je kan het meteen op de juiste manier met je paard gaan toepassen. Mocht je meer vragen hebben, mag je mij daarover bellen.


Michelle Marcus Ik heb mijn paard een half jaar, zij is hardhandig ingereden (Tinker die 2,5 in Nederland is). Met rijden is ze in het begin gespannen, daarna gaat het goed. Ze reageert nu heel erg op het singelgebied. Zowel zodra de singel er losjes om heen zit, maar soms zelfs met borstelen op dat gebied. Zowel de dierenarts als osteopaat konden niets vinden. Heb je hier tips voor?


Beste Michelle, Ilse en Margriet,
Lastig als het paard laat zien dat er een fysiek ongemak is en de dierenarts en osteopaat kunnen er niets van vinden. Ik adviseer je om een goede zadelmaker te laten komen om de pasvorm en ligging van jouw zadel te beoordelen. Met name is de ligging en de vorm van de singel ook erg belangrijk. Soms kan een andere singel al verschil maken in de mate waarin het paard een zadel (en dus het aansingelen en ook het rijden) positief of negatief ervaart. Wanneer er iets aan je zadel of singel zou verbeteren, kan het zijn dat je paard nog steeds met singelnijd reageert. Jouw paard reageert namelijk al langer met singelnijd (mogelijk uit angst voor fysiek ongemak) en dat patroon is erin gesleten. Dan reageren paarden niet meer op acute pijn, maar op een pijnherinnering van de verwachting en angst voor pijn. Om dat weg te trainen kun je samen met een gedragstrainer aan de slag om je paard hiermee te helpen. Michelle, Ilse en Margriet, jullie hebben alle drie problemen hiermee, mochten jullie meer vragen hebben, dan mogen jullie mij daarover bellen: 06-51111522.


Annemarieke Noordhoff: Als je zelf spanning voelt, voelt je paard dat ook, zeg je in de challenge, maar wat kun je dan zelf het beste doen met die spanning?


Beste Annemarieke,
Het belangrijkst is om jezelf te bekwamen in de kunde, kennis en technieken van het grondwerk. Dat kan je helpen om controle te houden over de situatie en daardoor krijg je zekerheid, leiderschap en is het makkelijker om jouw spanning (mocht je die hebben) af te laten vloeien. Probeer dit eens: ga zelf eens op ‘rust staan’ (dus één been op rust), zorg dat je je schouders omlaag laat vallen en adem rustig en helemaal uit naar beneden. Visualiseer van je borst naar je buik, langs je benen, naar je tenen en dan ‘uitademen’ via je voeten naar de grond. Oefen daar eens mee en voel eens dat je je benen daarna veel zwaarder voelen dan daarvoor. Je voelt je voeten bewuster en daardoor ben je meer ‘geaard’. Je zit niet meer hoog en boven in je energie, maar veel lager en dat vinden paarden héél prettig om te ervaren bij ons mensen. 


Ik wil jullie allemaal graag hartelijk danken voor jullie enthousiaste deelname aan het webinar. Ik verheug me erop om jullie tijdens de volgende Challenge nog meer te kunnen leren. Ik ga jullie dan nog meer tips en trucs geven om jezelf verder te ontwikkelen om nóg meer invloed te krijgen op het gedrag en de gemoedstoestand van je paard.