schrijven dagboek
schrijven dagboek

Makkelijke manieren om een trainingsdagboek bij te houden

Fun Opvallend

Het bijhouden van een trainingsdagboek kan je helpen om doelen te bereiken en bijvoorbeeld meer inzicht te krijgen in wat wel en niet werkt in de training van je paard. Het lijkt misschien veel gedoe, maar dat valt best mee en het levert je veel op. We geven je een aantal makkelijke manieren om een trainingsdagboek bij te houden. Want welke manier het beste werkt, dat verschilt per persoon.


Agenda

Een simpele agenda kun je heel goed gebruiken als trainingsdagboek. Je hoeft echt niet na iedere training een heel verslag te schrijven. Beschrijf in een paar steekwoorden hoe je training die dag verlopen is. Schrijf dan niet alleen ‘goed’ of ‘slordig’ op, maar geef ook aan welke specifieke onderdelen goed of slordig waren. Vergeet ook de tips en aanwijzingen die je instructeur je gaf niet op te schrijven.

Gebruik Word

Gebruik jij nog zelden een pen en doe je het liever digitaal? Dan is een trainingsdagboek in Word misschien wat voor jou. Handig hierbij is dat Word een zoekfunctie heeft, waarmee je bepaalde termen terug kunt zoeken. Leer jezelf daarom aan om zaken steeds met dezelfde woorden te beschrijven, zodat je patronen kunt ontdekken in je training.

Fotodagboek

Ook door middel van foto’s kun je je behaalde doelen bijhouden. Vind jouw paard plassen water bijvoorbeeld heel spannend en train je dit met hem? Maak dan foto’s als je hier mee bezig bent. Het is leuk en heel motiverend om de vooruitgang die je boekt in beeld te zien.

In Excel

Deze manier vergt de meeste voorbereiding maar als je eenmaal een goed invulbestand hebt gemaakt, is het bijhouden heel simpel. Zet je doelen op een rijtje en maak kolommen met wat je die training hebt gedaan, zaken waar je tevreden en minder tevreden over bent en de tips die je van je instructeur kreeg.

Video

Een trainingsdagboek op video geeft je super veel waardevolle informatie. Je ziet namelijk alles wat je niet ziet als je zelf aan het rijden bent. Deze manier is vooral geschikt als je wil werken aan je houding en zit. Schrijf bijvoorbeeld steeds een aantal steekwoorden op die beschrijven wat je in de video ziet. Als jij iedere week zelf ‘hakken omlaag en handen rechtop’ opschrijft, heeft dat misschien wel meer effect dan dat je instructeur het steeds tegen je zegt. Bovendien is het ook heel leuk om jou en je paard steeds te zien werken en hopelijk de vooruitgang te zien. Zo’n videodagboek is ook heel handig om veranderingen te zien in je paard zelf. Let eens op hoe zijn vacht door het jaar heen verandert en of je bijvoorbeeld iets opvalt aan zijn gewicht.
Een combinatie van deze typen dagboeken kan natuurlijk ook. Welke manier je ook gebruikt, de volgende punten zijn altijd goed om in gedachten te houden bij een trainingsdagboek:
  • Noteer altijd de datum en tijd van je training. Zo kun je bijhouden of het tijdstip wellicht invloed heeft op jou of je paard. Reed je ‘s avonds, nadat hij de hele dag in de wei had gelopen en jij een drukke dag hebt gehad? Of kwam je ‘s ochtends vroeg op je vrije dag, toen hij net van stal kwam?
  • Schrijf er ook altijd bij of je iets is opgevallen aan je paard. Reageerde hij heftiger dan normaal of stond hij juist een beetje suf op stal? Het kan je helpen te verklaren waarom iets wel of juist niet lukte.
  • Als je iets verandert in de voeding van je paard, noteer dat dan altijd. Dit kan van grote invloed zijn op zijn gedrag.

Houd jij al een trainingsdagboek bij?

Bron: Hippologic/BitMagazine