180716026_ABFweb
180716026_ABFweb

In dromenland

Welzijn Opvallend Verzorging Veterinair

Schattig hè, zo’n slapend paard. Maar weet jij eigenlijk wat er gebeurt tijdens zo’n dutje? We bekeken de slaapfasen van een paard.

Een achterbeen op rust, hoofd en hals laag, oren hangen loom naar buiten, de ogen zijn half gesloten. Je paard staat op ‘standje doezelen’. Om de paar minuten wisselt hij van rustbeen.

Lichte slaap

Je paard ligt met zijn benen half onder zich geslagen en zijn hoofd in de lucht. Volwassen paarden brengen het grootste deel van hun slaaptijd in deze houding door. Fase één is de overgang tussen waken en slapen. De oogbeweging wordt langzaam, de hersenactiviteit neemt af. Fase twee is het begin van de echte, maar lichte, slaap. Je paard wordt niet meer van elk geluid wakker. Er wordt geen oogactiviteit meer gemeten.

Diepe slaap

Je paard is vertrokken en ligt languit gestrekt op de grond. Een volwassen paard slaapt maar korte tijd in deze positie en rolt snel weer omhoog naar de opgerolde buikhouding, zoals bij de lichte slaap. In fase drie en vier wordt er geen oogactiviteit gemeten. De spieractiviteit wisselt. De ademhaling is in deze fase regelmatig en laag. Soms gaat het gepaard met diep gesteun en gekreun. Het hartritme daalt, de spieren zijn totaal ontspannen.

REM-slaap

De REM-fase gaat gepaard met snelle oogbewegingen (Rapid Eye Movements) en ongecontroleerde hersenactiviteit. De REM-fase wordt ook wel de droomfase genoemd, dromen treden (bij mensen) namelijk alleen in deze fase op. De spieren van het paard zijn totaal ontspannen, de ademhaling en hartslag zijn onregelmatig en de bloeddruk stijgt. Deze fase kost veel energie en duurt enkele minuten.

Slapen paard