Trailerladen
Trailerladen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Rustig uit de trailer gaan

Horsemanship Opvallend

Sommige mensen denken dat ze klaar zijn als ze hun paard geleerd hebben om in de trailer te gaan. Maar je paard leren hoe hij van de trailer af gaat, is net zo belangrijk als het trailerladen zelf. 

Horsemanship specialist Chris Cox geeft je tips om je paard veilig uit de trailer te halen.

Paarden zijn gewoontedieren en herhalen wat ze geleerd hebben tijdens hun eerste ervaring met trailerladen. Als je een paard de eerste keer achterwaarts uit de trailer laat rennen, denkt hij dat dit de manier is om van de trailer te gaan. Haastig of slordig uit de trailer gaan, kan leiden tot ongelukken en verwondingen. 

Chris Cox legt uit: “Het belangrijkste is om je paard de allereerste keer dat hij van de trailer gaat, te leren om dit langzaam en rustig te doen. De manier hoe hij dan van de trailer gaat, zal de manier zijn hoe hij het in de toekomst ook wil doen. Je doel is dat je paard ontspant en luistert naar jou.”

  1. Zorg dat je paard bekend is met het achterwaarts gaan, voordat je hem de eerste keer op de trailer zet.
  2. Ga de trailer in en zorg dat je paard je ziet. Sta bij zijn schouders terwijl je hem vraagt achterwaarts te gaan.
  3. Als je paard langzaam en voorzichtig uit de trailer gaat, beloon hem dan hierna.
  4. Gaat je paard gehaast uit de trailer? Trek niet aan een touw en schreeuw niet naar hem. Herhaal het laden en van de trailer gaan tot hij snapt dat je wil dat hij het langzaam doet.
  5. Zorg dat je een ontspannen en rustige uitstraling hebt, aangezien een paard je spanning snel overneemt.
  6. Oefen het trailerladen op een moment dat je alle tijd hebt. Als je haast hebt, zal je jouw hoge energielevel of spanning overbrengen op je paard.
  7. Eigenlijk moet je je paard niet omkopen met voer. Maar als een hooinet in de trailer helpt om je paard hier ontspannen in te laten staan, dan is hier niks mis mee.
  8. Als een paard zich uit de trailer haast, kan dit komen omdat zijn maatje al eerder uit de trailer is gehaald. Zet in dit geval een rustig paard in de trailer en haal eerst het gehaaste paard eruit. Hij zal dan merken dat zijn maatje nog steeds in de trailer is en alles goed is.
  9. Zorg dat de laatste keer uitladen altijd positief is, want dat moment zal het paard onthouden.
  10. Blijf na het uitladen even samen bij de trailer staan en laat je paard ontspannen voor een paar minuten.

Oefenen en geduld hebben zijn ‘t belangrijkste bij het rustig trailerladen.

Bron: Horsechannel